ÅSIKTER 2024-12-17 KL. 15:14

Debatt: "Ta ansvar och lyssna på oron"

Av Per Brolléus

Oppositionen i Region Kronoberg (Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet) reserverar sig mot förslagen, som man menar, försämringarna i sjukhusvården.
Det här är en debattartikel från kristdemokraten Anna Zelvin samtliga partier i oppositionen.

Debatt:
Kristdemokraternas Anna Zelvin och resten av oppositionen i Region Kronoberg är på krigsstigen mot de sjukvårdsförsämringarna, som man menar, att S och M driver igenom just nu. Foto: Per Brolléus

Idag har en samlad opposition bestående av Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet reserverat sig gemensamt mot de rapporter om sjukhusvårdens framtid med särskilt fokus på akutverksamheten i Region Kronoberg.

Partierna anser att beslutsunderlaget är bristfälligt och otillräckligt. Vi kräver därför att kompletterande utredningar presenteras för regionstyrelsen senast i juni 2025.

Under mötet framhöll oppositionen behovet av en extern utredning för att säkerställa underlagen inför framtida beslut om sjukhusvården.

Anna Zelvin, oppositionsråd för Kristdemokraterna, uttryckte det så här: "Vi har en skyldighet att skydda patientsäkerheten och säkerställa att vår vård är både resurseffektiv och tillgänglig för våra medborgare. Beslut som påverkar akutsjukvården i Kronoberg får inte baseras på bristande data eller otillräcklig analys utan vi måste veta vad det ena eller andra alternativet skulle få för konsekvenser för tillgängligheten och ekonomin."

Det beslutade underlaget har sitt ursprung i fyra rapporter, som offentliggjordes på regionstyrelsens arbetsutskott den 3 december, där majoriteten i regionen (Socialdemokraterna och Moderaterna) lyft fram att de eftersträvat att behålla så mycket av akutsjukvården som möjligt vid Ljungby lasarett. Men efter att ha granskat utredningarna står det klart att dessa ambitioner lyser med sin frånvaro.

I utredningarna föreslås med bestämdhet att både intensivvårdsavdelningen (IVA) och all akut verksamhet vid Ljungby lasarett stängs ner permanent, vilket medför betydande risker för akutpatienterna inte bara på västra länssidan utan i hela länet då utredningarna visar att akutflödet in mot centrallasarettet i Växjö skulle öka med över 30%, något som akuten i Växjö är tydliga med att de varken har lokaler eller personal till att ta emot.

I praktiken innebär detta ökat tryck på Centrallasarettet i Växjö, där kapaciteten inte är dimensionerad för den mängd vård som kommer att öka. Bristen på rekrytering av personal och det ökade behovet av ambulansverksamheten, som kommer behöva transportera betydligt fler patienter, skapar ytterligare utmaningar inom organisationen. Det finns dessutom en reell risk att vissa kommuner kan drabbas av längre svarstider för ambulans, vilket äventyrar patienters liv och hälsa.

Oppositionen pekar på att det inte bara gäller att reagera på det akuta vårdbehov och kompetensförsörjningen, utan också att förutspå och planera för den framväxande demografin med fler äldre och multisjuka medborgare. I våra budgetar har vi därför yrkat på större investeringar för primärvården för att möta det växande behovet, förslag som också majoriteten avfärdat.

Vi kräver nu att Socialdemokraterna och Moderaterna i regionen tar ansvar och lyssnar på den oro och de krav vi framfört och där vi ser som nödvändigt att personal ska involveras i kommande utredningar.

Det handlar om att säkerställa kvalitet, tillgänglighet och trygghet för alla medborgare i Kronoberg.

De sex yrkanden som lades, men som röstades ner av S+M var;

1. Att ge hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag, att tillsammans med en extern utredare och i samverkan med berörda verksamheter och personal, undersöka uppdragen nedan utifrån patientsäkerhet, ekonomi, tillgänglighet, patientflöden och personalresurser. Uppdragen ska redovisas tillbaka till regionstyrelsen senast i juni 2025.

2. Att utreda vilken intensivvård och akutverksamhet som kan bedrivas i Kronoberg, fördelat mellan sjukhusen. Ytterligare scenario utreds vad det skulle innebära, liksom att behålla nuvarande struktur utifrån patientsäkerhet, personal, tillgänglighet och ekonomi.

3. Att klargöra vilken vård som kan utföras beroende på vilken nivå på intensivvård vi kan tillgodose på respektive sjukhus. De fyra scenarierna ska klargöra vilka behandlingsmöjligheter som inte längre kan erbjudas vid Ljungby lasarett utan att äventyra patientsäkerheten.

4. Att utreda vilket vårdutbud som kan erbjudas vid de olika sjukhusen med målet att optimera resurserna så att varken det ena eller andra sjukhuset framstår som förlorare, utan att båda kan dra nytta av en omorganisering.

5. Att utreda möjligheten att inrätta en akutläkarorganisation som tydligt definierar mål och vision för akutmottagningarna i regionen för att förbättra kontinuiteten i akutteamen och minska behovet av andra specialistläkare under jour- och beredskapstid.

6. Besluta att vår interna utredning tillsammans med näringslivet rapport om hur regionen skapar två självständiga sjukhusorganisationer, samt Ljungby kommuns utredning ska utgöra grund och beaktas i kommande inriktningsbeslut för framtidens sjukvård i Kronoberg.

Anna Zelvin, (KD) Oppositionsråd

Elizabeth Peltola (C)

Bo Bergsjö (L)

Robert Fredriksson (SD)

Kerstin Wiréhn. (V)