FÖRENINGSLIV 2024-02-10 KL. 06:41

Byarna kan få egna beredskapsplaner

Av Carina Nilsson


Leader Linné Småland startar projektet ”Rusta bygden” där de vill få människor på landsbygden att stärka sin beredskap. Nu efterlyser de byar i bland annat Markaryd och Ljungby som vill vara med i projektet.

Byarna kan få egna beredskapsplaner

Sverige behöver förbereda sig för krigstider. Det var budskapet från Sveriges ÖB under Folk- och försvarskonferensen i Sälen nyligen. Men människor behöver också vara beredda på andra sorters kriser som skogsbränder eller vattenbrist anser Leader Linné Småland.

De vill nu dra sitt strå till stacken genom att utbilda människor på landsbygden i krisberedskap. Projektet kallas för Rusta bygden och ska hjälpa byarna på landet att satsa på beredskap. Det kan vara grannar som går samman, företagare, en förening eller kyrkan.

– Vi behöver samlas kring kriser som kan uppstå. Ett exempel på en sådan kris som har varit i vårt område är stormen Gudrun. Då förstod vi hur viktigt det är att vi kan ställa upp för varandra, säger Chris Olsson som är projektledare för Rusta bygden.

Genom projektet ska deltagarna få hjälp med att göra beredskapsplaner som är anpassade efter just deras förutsättningar.

– Man behöver inte ha någon förkunskap för att vara med, det räcker med att vara intresserad. Vi kommer att bjuda in till inspirationsträffar där man får veta mer och känna ”att jag faktiskt kan vara med och rusta min bygd”, säger Chris Olsson.

Hon tror att den oro som många känner inför kris och krig kan vändas till handlingskraft genom att arbeta med beredskap.

– Vi blir starkare tillsammans och det blir en trygghet att veta att man som bygd får en gemensam kunskap och gör en plan ihop, säger Åsa Westerström som är verksamhetsledare på Leader Linné i Småland.

Fakta:

Just nu söker man efter byar i Älmhult, Ljungby, Markaryd, Växjö, Sävsjö, Värnamo och Vetlanda.

I vår bjuder man in till inspirationsträffar där de som vill får veta mer om projektet och kan ansöka om att vara med. Det går redan nu att anmäla intresse.

De byar som blir en del av projektet kommer att få hjälp att arbeta fram planer för hur de ska öka sin beredskap.

Projektet finansieras av EU, staten och kommunerna som ingår i området.

Leader Linné Småland står bakom projektet, i samarbete med Hela Sverige ska leva.LÄS VECKANS TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I FÖRENINGSLIV

Fler nyheter