Av Per Brolléus
Sedan långt tillbaka finns en centralorganisation som beslutat att Ljungby lasarett skall styras från Växjö.
Har man någonsin försökt styra en båt från land? Inte vad jag vet, men det verkar som om vår reg¬ion tycker att det är en lysande idé. Det är säkert fler än jag som undrar vem som skö¬ter verksamheten.
Ryktet går att vårt lasarett är som en båt utan kapten – eller ännu värre, som en död häst som ingen vill rida på. Kan det vara en av orsakerna till att Ljungby lasarett saknar cirka nitton läkare för tillfället? Och därför inte kan bemanna akuten sommartid. Någon måste ta tag i rodret innan det går för långt. Och den ledningen skall finnas i Ljungby och inte på annan ort.
Så nu är frågan, när kommer ledningen och börjar driva verksamheten? För invånarna i västra Kronoberg förtjänar det. De förtjänar ett ledarskap som är lokalt, tillitsfullt och nära.
Vad är för fel med Sveriges sjukvård? Nästan 13 000 sjuksköterskor arbetar inte inom vården, enligt kartläggning från Nationella vårdkompetensrådet. Det motsvarar enl. rådet en samhälls-kostnad på ca. 5,5 miljarder kr. Det betyder att man tappar värdefull kompetens och erfaren¬het, enligt Ann-Marie Wennberg Larkö, ordf. i Nationella vårdkompetensrådet. Det är ofta den dåliga arbetsmiljön, som sticker ut och orsakar att sjuksköterskor lämnar yrket. Rådet lägger fram minst 25 förslag på insatser, bl.a. bör regioner/kommuner säkra fortbildningen för sin personal.
Kanske borde vi också ta en titt i back¬spegeln och inse att det storskaliga, avpersonifierade tänkan¬det från 60- och 70-talet har fått sina konsekvenser. P.C. Jersild skrev om det i Babels hus, det är en grym satir över 1960- och 70-talets sjukvårdspolitik han målar upp där.
Den svenska sjukvårdens mastodontbyggande och dess alltmer avpersonifierade attityd mot människor får av P.C. Jersild en ordentlig känga. Något som tyvärr inte har förändrats nämn¬värt de senare åren heller kanske tvärtom.
LZ
Skicka din insändare till Ljungby NU lnu@ljungbynu.se. Tack.