INSÄNDARE 2025-03-13 KL. 16:35

Säkerställ akutsjukvården både på Växjö och Ljungby lasarett!

Av Per Brolléus

Insändare från Socialdemokraterna i Ljungby om akutsjukvården på både Ljungby och Växjö lasarett.

Säkerställ akutsjukvården både på Växjö och Ljungby lasarett!

När Sverige anslöt sig till Nato förpliktade vi oss att leverera en sjukvårdspolitik med en överkapacitet som kan hantera svårt akut skadade, vilket är en av Natos grundläggande krav – de så kallade "Natos sju civila förmågekrav", som är särskilt prioriterade områden för att stärka den civila motståndskraften.

Nu när Sveriges sjukvårdsminister säger att det är dags att tänka om ang stängningar av akutverksamhet, finns det uppenbarligen en anledning till oro över att akutsjukhus försvinner. En ny våg av nedläggningar av akutsjukhus verkar vara på väg att slå mot bl.a. Ljungby.

Det handlar inte längre om en geografisk fördelning eller om lokalbefolkningens förutsättningar, utan om en politisk vilja att effektivisera och omstrukturera vården. Förvaltningarna verkar bortse från hela bilden, där Sveriges motståndskraft och totalförsvar måste beaktas. Myndigheter och regeringen erkänner själva att vi i dag har för få vårdplatser, men trots detta ser vi hur akutsjukhus och akutmottagningar återigen hotas av nedläggning, där Ljungby lasarett är ett exempel.

Sverige har länge legat i botten vad gäller antalet vårdplatser inom OECD. Sedan 1961 har mer än var tredje akutsjukhus lagts ned i vårt land. Kjell Asplund, professor emeritus i medicin vid Umeå universitet, har undersökt mönstren bakom dessa nedläggningar. I en artikel i Sjukhusläkaren, 1:2025, beskriver han en tydlig process:

-Först uppmärksammas ekonomiska problem, bemanningsbrist eller vårdkvalitetsfrågor.

-En utredning tillsätts och leder ofta till förslag om att akutverksamheten, eller delar av den, ska stängas.

-Härnäst beslutas om att stänga BB eller akutverksamheten, trots massiv kritik och protester från lokalsamhället.

-Ofta prövas olika hybridlösningar, som begränsade öppettider eller akutvård på entreprenad, men dessa visar sig sällan vara hållbara på lång sikt utan det slutar med att akutsjukhuset bedriver primärvård, dvs blir en vårdcentral.

Det är uppenbart att förändringar behövs för att säkerställa att hela befolkningen får tillgång till vård i tid, men det får inte ske på bekostnad av vår beredskap och säkerhet. Det är inte bara en fråga om effektivisering – det handlar om att vårda och skydda vår befolkning. Det behövs bara en enkel influensa för att sjukhusen i Kronoberg ska gå upp i stabsläge, hur går det om det slår till en ny pandemi? De som fattar beslut om nedläggningar måste tänka på helheten, inte på särintressen som driver förändringarna i fel riktning.

Politiken måste ta ett samlat grepp för att säkerställa att Kronobergs sjukvård står stark, både nu och i framtiden. Det måste vara en prioritering att bevara och stärka akutvården både i Ljungby och Växjö, för att säkerställa att vi är rustade för både nuvarande och framtida utmaningar.

Styrelsen

Ljungby Arbetarekommun