KULTUR 2025-05-14 KL. 11:30

En vardag värd att minnas – folkets röster i unik bok

Av Carina Nilsson

Eva och Sven Velander på Anoteket i Älmhult har släppt en ny bok med drygt 400 sidor av minnen och historier från förr i boken ”Skriv för att minnas”. Boken bygger på muntliga berättelser från vitt skilda personer och tidsepoker i Småland. Med Eva och Svens hjälp har folkets röst bevarats åt eftervärlden i en bok.

En vardag värd att minnas – folkets röster i unik bok
Eva och Sven Velander driver Anoteket i Älmhult som är ett mikroförlag i Älmhult. Foto: Carina Nilsson

”Fram på vårkanten skulle veden – som blivit huggen under vintern – kapas. Det var yxa och bågsåg som gällde. Huset var stort och isolering fanns inte, så det behövdes en rejäl vedstack.”

Orden kommer från Nils Svensson, född 1939, som beskriver sin uppväxt på en liten bondgård i Traryd. Nils är en av alla som delar minnen från en tid som flytt i boken ”Skriv för att minnas”.

Idén till boken kom från författaren Lisa Fransson som numera bor i England men har rötterna i Alandsköp i Markaryds kommun.

– Jag växte upp bland otaliga muntliga historier som berättades i kök och runt fikabord av de äldre generationerna i min släkt. De var Smålands folk, markens folk – skogsbrukare, jägare, fiskare, slaktare, kohandlare, byggmästare, sågverksarbetare, ostystare, sömmerskor och hantverkare. När jag hälsar på hemma i byn, får jag fort farande höra: ”Ja jisses, vad mycket man har varit med om” och ”Tänk om man kunde skriva en bok” säger Lisa Fransson.

Nils Svensson växte upp på en gård i Traryd på 1940-talet och berättade om sina minnen tillsammans med Sven Velander. Foto: Privat

Det blev upptakten till ett bokprojekt som startade i Strömsnäsbruk med Lisa Fransson, förre näringslivschefen Bengt-Göran Söderlind samt Eva Fodor Velander och Sven Velander. Makarna Velander driver Anoteket, ett mikroförlag samt bok- och musikscen bland annat.

– Tyvärr var intresset för att bli författare inte så stort som vi hade hoppats på men vi tyckte själva att idén var så bra att vi spred den till vårt nätverk Litterärerna som just nu består av 67 författare. Det är ett blandat gäng av skrivsugna personer i alla åldrar som även kan bidra med en och annan teckning eller målning till våra böcker, säger Eva Fodor Velander.

– Bengt-Göran Söderlind kom med titeln ”Skriv för att minnas” och det blev drygt 400 sidor med olika berättelser från förr. Vi fyra som ligger bakom projektet har också bidragit med olika texter, säger Sven Velander.

Boken släpptes nyligen och boksläppet hölls i hembygdsparken i Strömsnäsbruk.

Boksläppet i Strömsnäsbruk innehöll både berättarglädje, musik och sång. Eva Fodor Velander har skrivit om sin uppväxt i Ungern i spåren av andra världskriget och Ungernrevolten 1956. Foto: Privat

Bengt-Göran Söderlind brinner för berättandet och har gett boken titeln "Skriv för att minnas". Han medverkade också vid boksläppet i Strömsnäsbruk. Foto: Privat

Ett fyrtiotal personer kom till boksläppet i Strömsnäsbruk, som bjöd på berättelser, sång och musik. Foto: Privat

Författaren Lisa Fransson, som numera bor i England men växte upp utanför Strömsnäsbruk, kom med idén till boken. Foto: Privat

Boken är 400 sidor lång och består av välskrivna berättelser om vardagslivet förr. "Det har hänt så mycket så ibland undrar man om dagens unga kan förstå och föreställa sig hur det var" säger Eva Fodor Velander. Foto: Carina Nilsson

– Vi är ett annorlunda bokförlag som också tonsätter våra böcker. Jag gjorde några specialskrivna sånger för det här tillfället och så läste vi och författarna delar av boken. Nils Svensson och flera andra av bokens författare fanns på plats och deltog i evenemanget. Det kom ungefär 40 personer vilket var väldigt roligt, säger Sven.

Många av nätverkets författare har på ett eller annat sätt anknytning till Älmhult, även om många av dem numera bor på andra orter.

– Boken avslutas med Indira Ruiz Lundgrens berättelse. Indira är född i Peru och berättar om hur pensionärer träffas på ett fik i Älmhult för att prata och minnas. Då är vi framme vid 1980-talet och hela världen ryms i Älmhult, säger Eva.

Eva och Sven skriver i förordet: Boken är en länk mellan det förflutna och framtiden och tillägnas alla glömda men återfunna minnen och personer vilka vi vill ta med in i framtiden.

Boken finns att köpa på alla större nätbokhandlar.