KULTUR 2023-11-25 KL. 14:00

Fortnitefarmor är på plats på Dreamhack

Av Elin Wrethov

Det finns de som kallar sig bullmormor. Fortnitefarmor är mer ovanligt. 65-åriga Susanne Karlsson livesänder när hon spelar Fortnite och har tusentals unga följare.

Fortnitefarmor är på plats på Dreamhack
Kön för att spela med Fortenitfarmor brukar bli full direkt. Susanne Karlsson har blivit en kändis. | FOTO: SKÄRMAVBILD

– Farmor, blir det något idag? Farmor, kan du spela nu?

Förfrågningarna trillar in under intervjun, eftersom ”farmor” Susanne Karlsson varit tvungen att öppna datorn för att kolla en sak.

Men nej, det dröjer till klockan fem ikväll innan Susanne startar dagens spel.

– Jag vill att de ska ha hunnit göra läxorna innan. Och så avslutar jag klockan åtta för de ska ju till skolan dagen efter. Jag gör ju det här för att det är kul.

Under namnet Forntitefarmor livesänder 65-åriga Susanne Karlsson när hon spelar – tre timmar om dagen, fem dagar i veckan. På streamingplattformen Twitch har hon drygt 12000 följare – och antalet växer hela tiden.

– Det är helt galet. Jag gör ju det här för att det är kul.

När äldsta barnbarnet Wilmer behövde någon att träna med ställde farmor Susanne Karlsson upp – och blev själv en inbiten gamer. Nu spelar hon även med lillebror Ludwig. Och kanske det en dag även blir med lillasyster Oliwia. | FOTO: JOHANNA TEERN

Det började för fem år sedan med att barnbarnet Wilmer hörde av sig och bad om hjälp.

– Vi brukar prata på Facetime. Det har vi gjort nästan dagligen sedan han kunde hålla i en mobil. Nu sa han – jag har ett spel som jag vill lära mig, kan inte jag få träna på att döda dig farmor?

Susanne som inte brukar rädas nya saker eller ny teknik, sa ja och laddade ner spelet – Fortnite.

– Han förklarade hur jag skulle ha fingrarna på skärmen. Jag skulle hoppa runt och han skulle träna på att få snygga ”kills” som det heter. Så jag hoppade runt som en galning och han dödade mig och dödade mig. Jag är egentligen inte särskilt bra. Jag är bäst på att dö.

Med idogt tränande blev Wilmer, men även Susanne, allt bättre. Hon kunde vara med i riktiga matcher och ”Fornitefarmor” föddes. Fler och fler ville spela med den ovanligt gamla gamern. Plötsligt var hon en kändis.

– Jag är egentligen inte särskilt bra. Jag är bäst på att dö. Men innan man dör kryper man runt och kan fortsätta samla saker, och bli hjälpligt reparerad av sina spelkompisar.

Men det hindrar henne inte från att fortsätta. Susanne har tvärtom gjort det till sin mission – att visa att man inte behöver vara bäst.

– I min stream får man inte skriva något dumt om någon annan. För det kan vara tufft klimat i gamingvärlden. Jag vill visa att vi alla är värdefulla oavsett vad vi har för variationer i våra funktioner.

Wilmer och Ludwig tillsammans med sin ovanliga farmor – Susanne ”Fortnitefarmor” Karlsson. | Foto: Johanna Teern

Och hon får massor av kärlek tillbaka. Mellan dödandet, samlandet och byggandet tar många unga spelare chansen att prata och be om råd.

– Rätt som det är kan de ta upp att 'de är så dumma i klassen, vad ska jag göra?' Eller 'mamma, pappa förstår inte mig. Att bara finnas där en liten stund och lyssna, jag tror många behöver det.Att bara finnas där en liten stund och lyssna, jag tror många behöver det.

Susanne Karlsson har själv haft sin beskärda del av motgångar i livet. Hon växte upp med en pappa som hade alkoholproblem. Som 39–åring drabbades hon av stroke och fick lära sig prata, äta, gå från grunden igen. När hon var 50 år bröt hon ryggen i en båtolycka. Men med målet inställt på att klara en Svensk Tjeklassiker kämpade hon sig tillbaka och lyckades genomföra alla grenar – cykling, simning, löpning och skidåkning, om än i långsamt tempo.

Spelandet hjälper henne att hålla sig i form, konstaterar hon.

– Det gör att hjärnan håller igång. Och min reaktionsförmåga ökar.

Vad säger dina pensionärskompisar?

– De förstår inte någonting. Men jag har en vän som håller på med scrapbooking, hon förstår lite mer, för scrapbooking är ju också ganska modernt.

Fast inte ens en farmor får sitta och spela hur mycket som helst. Susanne har infört skärmtid för sig själv för att hon ska hinna med ”farmorssaker” också.

– Jag bakar, syr, väver, är ute i trädgården, träffar vänner, promenerar, gör saker som normala pensionärer gör. Just nu håller vi på och 'döstädar'.

Just nu befinner hon sig på en resa som inte många pensionärer gör – på Dreamhack i Jönköping.

– Jag var där förra året och i somras. Det var så mycket folk att jag fick extra tid. Så fort jag gick utanför loungen stod folk och väntade med sina mobiler för att få en bild. Jag ser jättemycket fram emot att få träffa alla igen.

Fem snabba:

Spelar: – Roblox, Overwatch 2, Hogwarts Legacy och Counterstrike. Men mest Fortnite. Sen kan jag ju spela andra spel också, tärningsspel. När barnbarnen är nere brukar vi spela Yatzi.

Skärmtid: – Utöver streamingen har jag skärmtid. Jag måste laga mat och städa, göra farmorsfixet, innan jag får skärm. Går jag en promenad får jag mer skärmtid. Går jag ut och rensar ogräs får jag mer.

Drömmer om att spela med: – Jag skulle vilja spela med Kevzter och Keebabb samtidigt. En trio där, det hade varit en dröm.

Bäst med att vara gamer: – Man har så roligt. Man håller igång. Man blir inte gammal. Bäst med att vara farmor: – Åh barnbarnen! Barnbarnens leende!

Susanne "Fortnitefarmor" Karlsson

Ålder: 65 år

Bor: Ullared

Familj: Maken Kenth, sonen Anders, dottern Maria, svärdottern Johanna, de tre barnbarnen Wilmer 13, Ludwig 10 och Oliwia 1.

Gör: Farmor och gamer

Aktuell: Besöker Dreamhack i Jönköping den 24-26 november.