KULTUR 2023-11-23 KL. 06:39

Kärt återbesök i årets julkalender

Av Feature

Henrik Dorsin som den plikttrogna Vätten och Nour el Refai som den sura häxan Mara. Nu får en modern version av den älskade julkalender “Trolltider” premiär på SVT.

Kärt återbesök i årets julkalender
När trollens magiska bärnsten plötsligt försvinner hotas hela deras värld. Love (Ossian Skarsgård), Kotte (Malte Gårdinger) och Saga (Matilda Gross) på äventyr. Foto: Johan Paulin

Trolltider är en av SVT:s mest älskade julkalendrar genom tiderna. Den sändes 1979 och blev så populär att den gick i repris som julkalender 1985. Och nu är det dags igen!

– De som älskade ‘Trolltider’ får ett kärt återseende i de återkommande karaktärerna Gorm, Dorabella, Mara och Kotte. Men vi vill också bjuda in nya generationer till den magiska Trolltidervärlden och till ett fantastiskt juläventyr, säger Anna Croneman, programchef SVT Drama.

Flera av karaktärerna som var med i Trolltider från 1979 återfinns även i den nya historien. Foto: Johan Paulin

“Trolltider – legenden om bergatrollet”, beskrivs som en fristående fortsättning på den 44 år gamla klassikern. Ett spännande äventyr i en magisk trollvärld utlovas.

Handlingen utgår från legenden om det mäktiga bergatrollet som en gång härskade över Norden och spred kaos. Tillsammans lyckades de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – få honom att somna med hjälp av en magisk bärnsten. Men en dag råkar en människa hitta stenen och bryter magin som håller trollet sovande.

Henrik Dorsin spelar den plikttrogna Vätten. Foto: Johan Paulin

Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, som spelas av Matilda Gross och Ossian Skarsgård, slår sig samman för att hindra bergatrollet från att vakna och ta över världen igen.

Flera av karaktärerna som var med i Trolltider från 1979 återfinns i den nya historien – den underbara fen Dorabella, den sura häxan Mara, den plikttrogna Vätten, den grinige maktmästaren Gorm och det snälla, men lite korkade trollet Kotte

– Originalet ‘Trolltider’ är den första julkalender jag minns. Den var rolig, stämningsfull men också lite läskig. Det tycker jag om och hoppas att den mixen förmedlas även denna gång, säger Henrik Dorsin som spelar Vätten.

Fen Dorabella (Helmon Salomon) och häxan Mara (Nour El Refai) i årets julkalender. Foto: Johan Paulin

I de andra rollerna syns bland andra Kjell Bergqvist, Katarina Ewerlöf, Malte Gårdinger och Nour El Refai.

“Trolltider – legenden om bergatrollet” har premiär som sig bör den 1 december och går att se på SVT Play, SVT1 och SVT Barn.

– Vi har velat göra en julkalender för alla åldrar, ett spännande äventyr och nostalgiskt mys. Jag är så stolt över att få bjuda in publiken till vår fina julkalender. Underbar musik ramar dessutom in denna riktigt juliga trollsaga, säger regissören Lisa Farzaneh.

Ossian Skarsgård och Matilda Gross spelar huvudrollerna som trollet Love och människan Saga. Foto: Johan Paulin

De spelar i julkalendern 2023

Saga – Matilda Gross

Love – Ossian Skarsgård

Gorm – Kjell Bergqvist

Gustav – Hampus Hallberg

Märta – Katarina Ewerlöf

Kotte – Malte Gårdinger

Dorabella – Helmon Solomon

Mara – Nour El Refai

Vätten – Henrik Dorsin