Av Joakim Ormsmarck
Vän av ordning kan börja med att ta ett djupt andetag. Bara ett vin från franska Champagne får kallas för just champagne och druvorna i Ljungby Blanc de Blancs kommer inte från Kronoberg utan från kalkstensåsen utanför Reims mitt i Champagnes hjärta.
I dagarna lanseras Champagne Ljungby Blanc de Blancs. Bakom satsningen står Cape Bjäre Beverage AB som arbetar med alla former av drycker, från julmust och svagdricka till öl och import av vin från såväl Sydafrika som Frankrike. Dessutom driver det lilla familjeföretaget en mindre vingård i södra Halland vars viner går att hitta på Systembolaget.
För transparensens skull ska nämnas att Cape Bjäre Beverage har gemensamma delägare med tidningens du just nu läser och det är också anledningen till satsningen på den nya Ljungbychampagnen. Erik Leijonhufvud berättar.
– Eftersom vi idag driver medieverksamhet i Kronoberg kom det upp i samtal med några av våra nya kunder att vi även arbetar med vin och annan dryck och ur det föddes idéen att ta fram en champagne för Ljungby och nu är den här.
Champagne Ljungby Blanc de Blancs är som namnet antyder en champagne på 100 procent gröna Chardonnaydruvor. Bakom drycken står Champagne Henriet-Bazin i byn Villers-Marmey utanför Reims. Här har familjen odlat druvor sedan andra halvan av 1890. Villers-Marmery ligger längst ut på kalkstensåsen Montagne de Reims där den söndervittrande kalkstenen har stor påverkan på Champagnernas mineralitet. Totalt har de odlingar på 7,75 ha med främst Chardonnay och Pinot Noir men även lite Pinot Meunier.
– Ljungbys champagne har en klar doft av krita och gröna äpplen och en härligt frisk smak med tydliga toner av gröna äpplen, citrus och mineraler, berättar Erik Leionhufvud.
Målsättningen var att kunna lansera champagnen på Systembolaget redan inför nyår men tidsplanen höll inte hela vägen och nu blir det först i januari som Ljungbyborna kommer att kunna beställa sin nya bubbliga dryck på det statliga monopolet.
– Men försäljningen till restaurangerna är igång och först ut är Gästgivaregården som fick hem några flaskor i veckan som gick, avslutar Erik Leijonhufvud.