KULTUR 2024-11-02 KL. 12:14

Pär och Mikael sålde unik 50-årig traktorklenod

Av Rickard Gustafsson

På auktionssajten kallades Mikael Stefansson och Pär Lindbloms 50-åriga unika traktorpärla för ”tappa-hakan”-exemplar och ”gårdssmycke”. Nu har den gått under klubban för 350 000 kronor.
– Vi var ganska övertygade om att någon samlare på Brittiska öarna skulle köpa den. Nu hamnar den på ett mindre museum i mellansverige och det känns roligt, säger Mikael.

Pär och Mikael sålde unik 50-årig traktorklenod
Pär Lindblom och Mikael Stefansson på Farm Attitude i Mellby har sålt det unika samlarobjektet – en Ford County 944 – på auktion. Foto: Rickard Gustafsson

När tidningen träffar Mikael Stefansson och Pär Lindblom i Mellby är det drygt två dagar kvar till avslut på auktionssajten Klaravik.

Tillsammans driver de båda inbitna fordonsentusiasterna Farm Attitude – ett företag som specialiserat sig på att renovera entreprenadmaskiner och sälja dem på export.

Stolta visar de upp objektet – en Ford County 944. Den engelsktillverkade traktorn köptes på Blocket för ett år sedan och killarna insåg direkt det unika.

– Den har bara haft två tidigare ägare – på 50 år. Den har bara gått 2 600 timmar, när det normalt borde ha varit 15 000-20 000 timmar. Fast då hade den varit mer eller mindre skrot, säger Pär och skrattar.

Den tidigare ägaren har nyttjat den sparsamt – som gårdstraktor och för snöröjning.

– Det är det som är så unikt för många gånger när man köper någonting så behövs det större reparationer av exempelvis motor eller växellåda, men här handlade det mer om kosmetisk uppfräschning, säger Pär.

Mikael Stefansson rullar ut samlarobjektet från hangaren. Foto: Rickard Gustafsson

Efter ett par hundra timmars renovering glänser den praktfullt och under kåpor och huvar finns absolut inget att anmärka på.

– Maskinellt var den i bra skick eftersom den inte gått så mycket, men det syntes ju att den var 50 år. Det mesta har vi rivit ner och gjort om: nytt elsystem, nya hjul, lackering och så har vi bytt rätt många delar för att göra den komplett, säger Mikael som i många år sysslade med traktorpulling.

Den ser ut att vara i ”mint condition”, som man säger på samlarspråk?

– Ja, vi har inte snålat på grejer utan verkligen gjort det rejält. Vi har lagt mycket tid på att jaga delar på nätet och detektivarbetet är det som gör det hela rätt så roligt, säger Mikael.

– Eftersom vi också har en reklamfirma så gjorde Micke dekaler till den som ser ut som originalet. Det är de små detaljerna som gör det, säger Pär.

Ford County 944 - årsmodell 1974. Ursprungligen tillverkad i 218 exemplar. Endast ett fåtal exemplar finns kvar i hela världen. Foto: Rickard Gustafsson

Under 1960-talet var företaget County, från staden Fleet i södra England, en av de mest välrenommerade traktortillverkarna. Med hög kvalitet som signum byggde företaget om tvåhjulsdrivna Ford-traktorer till fyrhjulsdrivna styrkemonster.

Tusentals traktorer producerades årligen, men på 70-talet ökade konkurrensen, produktionen dalade, och företaget kursade decenniet senare.

– County-traktorer tillverkade på 1970-talet är verkligen inte lätta att få tag på och 80-talstraktorer är omöjliga. Att hitta en så här gammal traktor av den här typen, som dessutom använts så lite, det finns inte, säger Mikael.

Modellen tillverkades enbart i 218 exemplar och majoriteten av dem är sedan länge skrotade och nedsmälta.

Eftersom det bara existerar ett fåtal exemplar i hela världen har modellen blivit högvilt bland samlare, främst från Brittiska öarna.

– I England är det här märket sjukt stort och det finns mängder av intresseklubbar och det finns också särskilda museum, säger Mikael.

Mikael Stefansson och Pär Lindblom har gjort ett förträffligt renoveringsarbete och den stora frågan är om traktorn ens var lika fin när den tillverkades 1974? Foto: Rickard Gustafsson

Inför auktionen på Klaravik var Pär och Mikael övertygade om att brittiska samlare skulle lägga vantarna på klenoden eftersom de fått flera samtal från öriket.

34 bud senare kunde de konstatera att så inte blev fallet.

– Nej, den stannade faktiskt kvar i Sverige. Nu hamnar den på ett mindre museum i mellansverige och det känns roligt, säger Mikael.