MARKARYD 2024-04-07 KL. 15:47

CSN-härvan i Markaryd: Advokatens orimliga ersättningskrav

Av Per Brolléus

Den extremt stora rättegången i CSN-härvan i Markaryd är rättegångsmässigt avslutad med 49 åtalade och massor av förhandlingsdagar i Växjö Tingsrätt sedan november förra året. Tre av de åtalade har flytt utomlands och advokaten till en av dessa får nu rejäl bakläxa av tingsrätten.

CSN-härvan i Markaryd: Advokatens orimliga ersättningskrav
Foto: Adobe

”Det är orimligt”, menar tingsrätten när man synat ersättningskravet från en kvinnlig advokat från Skåne. Advokaten krävde 171 000 kronor i betalning, men tingsrätten godkänner inte detta utan drar bort nästan 100 000 kronor från hennes krav.

Tre av de totalt 49 åtalade i den stora CSN-härvan med utgångspunkt i Markaryd har flytt Sverige och har inte gått att få tag på och kan därför inte åtalas. Två av dessa bodde i Ljungby och den tredje hade senast kända adress i Stockholm, men även han har kopplingar till Markaryd och Ljungby. Det är en av dessa tre som advokaten från Skåne företrätt, vilket innebär att hon inte behövt närvara på förhör eller ens själv har kunnat diskutera åtalspunkterna med sin klient. Ändå har hon krävt ett jättebelopp i ersättning, 171 000 kronor, ett krav som nu pressats kraftigt av tingsrätten till 79 000 kronor. Trots detta kommer Skåneadvokaten fortfarande vara en av de bäst betalda advokaterna i hela CSN-rättegången.

Bland de 49 advokater som varit inblandade i CSN-rättegången så har flera av dem totalt sett fått betydligt mindre betalt, trots att man varit på plats under fler rättegångsdagar, än vad advokaten från Skåne krävt i ersättning.

Växjö Tingsrätt skriver också i sitt beslut att man inte fått någon förklaringen till varför Skåneadvokaten har krävt så oerhört mycket mer i betalning än övriga advokater.