MARKARYD 2023-09-29 KL. 13:28

Gott om lediga jobb

Av Carina Nilsson

För första gången på många år ordnades en arbetsmarknads- och utbildningsmässa i Markaryd. 40 utställare fanns på plats i Vetenskapshuset och merparten av dem var på jakt efter ny personal.

Gott om lediga jobb
Maria Eriksson, Josefin Petersson, John Karlsson, Cajsa Andersson och Hanna Jonsson från Markaryds kommun har alla varit delaktiga i arbetet med att arrangera mässan. Foto: Carina Nilsson

Industrin går som tåget i Markaryd och i västra delarna av Kronobergs län. Efter signaler från arbetsförmedlingen om att både sökande och näringslivet var intresserade av en mötesplats föddes idén om att ordna en jobbmässa.

Arbetsmarknads- och integrationsförvaltningen på Markaryds kommun fick uppdraget att arrangera mässan.

– Det blir en mötesplats för arbetsgivare och arbetssökande men vi har också valt att ta med utbildningsanordnare. Vi tycker att det hänger ihop, säger Maria Eriksson som är chef för förvaltningen.

Emil Skog från Ljungby var en av många besökare på mässan som letade efter ett nytt arbete. Foto: Carina Nilsson

Under förmiddagen var mässan öppen för gymnasieelever och andra studerande.

– Det blev klockrent, de elever som läser praktiska program har kunnat kolla efter praktikplatser och ett par har hittat hos arbetsgivarna här. Många uppskattar det här personliga mötet. Det fanns också flera intressanta utbildningsföretag på plats för dem som vill studera vidare, säger Maria Eriksson.

På eftermiddagen var mässan öppen för alla och flera företag var där för att hitta nya personer att anställa. Även offentliga sektorn var representerad med polisen, räddningstjänsten och vården. Konecranes som tillverkar truckar för industrier och hamnar var ett av flera privata företag som behöver nyrekrytera.

– Vi söker personal till flera olika tjänster. Vi behöver montörer och lagerarbetare samt ingenjörer. Vi växer och behöver anställa fler, säger Andrea Ellertsson som jobbar med HR på företaget.

Konecranes är ett av många företag i västra Kronoberg som söker ny personal. Andrea Ellertsson, Tommy Sjöqvist och Ida Hassemark representerade företaget på mässan. Foto: Carina Nilsson

Markaryds kommun och företagarna försöker på olika sätt att lösa problemet med bristen på arbetskraft berättar kommunens näringslivschef John Karlsson.

– Vi har den lägsta arbetslösheten på tolv år så nu dammsuger man verkligen efter personal och det ser likadant ut i Ljungby. Vi har mycket tillverkningsindustri och vi märker inte av den nedgång som drabbat andra delar av länet där man har fler hustillverkare till exempel, säger han.

Kommunen och företagarna jobbar nu tillsammans med bostadsbolag för att hitta bostäder för de som vill flytta till jobb i regionen. Man jobbar också tillsammans med länstrafiken.

– Vi behöver få till busstider så att människor kan pendla till sina jobb. Den busslinje som startades mellan Halmstad, Laholm och Markaryd har förbättrat situationen men det finns mer kvar att göra, säger John Karlsson.

En av dem som besökte mässan var Emil Skog från Ljungby. Han letar efter ett jobb utomhus.

– Jag har precis fått utbildning och körkort för röjsåg och jobbar gärna utomhus, jag trivs med det, men egentligen kan jag tänka mig flera olika jobb. Jag tog med mitt CV och presenterade mig för några företag här på mässan, det är ett bra sätt att söka jobb, säger han.