MARKARYD 2024-03-13 KL. 09:37

Par får djurförbud efter vanvård

Av Carina Nilsson

Ett par i Markaryds kommun förbjuds att ha hand om hundar efter att de har misskött sina hundar under flera år. Så sent som i höstas lämnade de en dräktig tik och en tik med valpar i varsin bur i en verkstad, och åkte utomlands.

Par får djurförbud efter vanvård
Ett par i Markaryd förbjuds att hantera hundar efter att bland annat ha vanvårdat sina hundar. Bilden är en genrebild. Foto: Adobe stock

Ända sedan 2016 har länsstyrelsen fått in anmälningar och gjort kontroller hos ett par som har bedrivit uppfödning och hundhållning i stor skala på en fastighet i Markaryds kommun.

2017 och 2021 drog länsstyrelsen in kvinnans tillstånd för verksamhet med hundar. Trots det har de fortsatt att föda upp och sälja valpar.

– De har importerat hundar från utlandet men inte följt de tillstånd de har haft. Hur många hundar det kan handla om sammanlagt vet jag inte, det har nog gått lite upp och ner genom åren, säger Fredrik Holm som är länsveterinär vid länsstyrelsen i Kronoberg.

Länsstyrelsen har genom åren genomfört flera kontroller på deras fastighet och utfärdat flera förelägganden. Det har bland annat handlat om att det har saknats mjuka liggplatser och att det både kunde regna och blåsa in i den bod som användes som hundkoja.

Hundgården har varit full av hundbajs och vid ett av länsstyrelsens besök fanns det en högdräktig tik i den smutsiga hundgården.

Länsstyrelsen har vid flera tillfällen slagit ner på att hundarna inte heller får den rastning och mentala stimulans som de behöver.

Under hösten förra året var det så illa att länsstyrelsen beslöt om omedelbart omhändertagande av flera hundar och valpar. Vid det ena tillfället hittades en tik med valpar och en högdräktig tik instängda i varsin bur i en lackeringslokal. Det var inte mer än cirka tio grader varmt i lokalen, vilket är för kallt för valpar, och det luktade kemikalier. Kvinnan och mannen befann sig då utomlands.

– Paret har inte följt tillståndsplikten och de krav som ställs på djurhållning. De har dessutom fått flera förelägganden utan att det har blivit bättre. Därför har vi nu utfärdat ett djurförbud som gäller för hund. Förbudet gäller tills vidare men de har tre veckor på sig att överklaga efter att de har blivit delgivna beslutet, säger Fredrik Holm.

Han tycker att människor ska tänka sig för innan de köper en valp.

– Det finns ju pengar i det här tyvärr och även en efterfrågan på hundar utan papper. Man bör kontrollera uppgifterna noggrant och man bör få se tiken och valpen i hemmiljö – absolut inte köpa den på en parkeringsplats någonstans.

Läs mer: Lämnade tik och valpar i bur och reste utomlands