MARKARYD 2024-02-06 KL. 09:47

Ryttarförening kämpar med ekonomin

Av Carina Nilsson

Markaryds ryttarförening kämpar med ekonomin och kommunstyrelsen har nu beslutat att föreningen ska få ett amorteringsfritt år samt ett bidrag för ekonomisk rådgivning.

Ryttarförening kämpar med ekonomin
Kostnaderna för att hålla häst har ökat enormt de senaste åren. Markaryds ryttarförening vill nu få ett amorteringsfritt år för att få ordning på ekonomin. Foto: Carina Nilsson

Många ryttarföreningar och ridskolor har stora problem med ekonomin och Svenska ridsportförbundet beskrev läget som ”på bristningsgränsen” tidigare i höstas, i en debattartikel. Flera ridskolor i landet har också tvingats lägga ner verksamheten.

En anledning är extremt stora prisökningar på strö och foder de senaste åren, samt höjda priser för hovslagare, veterinär och försäkringar. Båstads ridklubb beräknade nyligen sina kostnadsökningar till cirka 1500 kronor per häst och månad.

Även Markaryds ryttarförening har drabbats av samma problematik.

I ett brev till Markaryds kommun beskriver föreningen att bara elräkningen för första halvåret 2023 landade på 155 000 kronor och att de löpande utgifterna har ökat till 42 000 kronor per månad.

Samtidigt har intäkterna sjunkit ända sedan pandemin då de inte har kunnat anordna tävlingar som vanligt.

Svenska ridsportförbundet har beskrivit läget för många av landets ridskolor som "på bristningsgränsen" på grund av enorma kostnadsökningar för att hålla häst. Foto: Bildbyrån

Föreningen har gjort flera åtgärder för att komma till rätta med ekonomin. De har bland annat sagt upp en anställd och tagit in fler inackorderingar samt höjt priset för att ha sin häst inackorderad på anläggningen.

De vill också arrangera fler tävlingar, söka fler sponsorer och jobba ideellt för att få mer intäkter. Föreningen har också varit i kontakt med Markaryds sparbank för att få ett amorteringsfritt år. Sparbanken har beviljat detta under förutsättning att även kommunen, som gått i borgen för ett av föreningens lån, godkänner detta.

– Föreningen byggde ett nytt stall och ridhus för cirka tio år sedan med hjälp av ett eget lån och ett som kommunen gick i borgen för. Det har fungerat ända fram till nu då föreningen har fått problem med ekonomin på grund av högre kostnader och minskade intäkter samtidigt, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson (KD).

Kommunstyrelsen beslutade nyligen att säga ja till ett amorteringsfritt år under förutsättning att föreningen också tar in den ekonomiska hjälp som finns att få från Svenska ridsportförbundet. De föreslår också ett stöd på 10 000 kronor för detta.

– Vi har haft en god dialog och vi tycker att ridskolan är väldigt viktig. Det finns också en jämställdhetsaspekt i det, då det är många tjejer som rider. Vår förhoppning är att vi ska hitta en lösning, säger Bengt Germundsson.

Det krävs dock även att kommunfullmäktige godkänner förslaget innan det är helt klart.