MARKARYD 2024-02-28 KL. 10:02

Sju vanvårdade hästar fick avlivas

Av Carina Nilsson

Sju hästar stod i boxar som var fulla av gödsel när djurskyddsinspektörerna kom till gården. Alla hästarna var i så dåligt skick att de fick avlivas.

Sju vanvårdade hästar fick avlivas
Sju hästar stod instängda i boxar fulla av gödsel. Hästarna var i så dåligt skick att de behövde avlivas. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Länsstyrelsen fick in en anonym anmälan om att sammanlagt sju hästar verkade vara instängda i ett stall på en gård i Markaryds kommun. Anmälaren hade inte sett hästarna ute i hagarna på länge och oroade sig för hur de mådde.

När djurskyddsinspektörerna kom ut till gården tillsammans med polisen var djurägaren samarbetsvillig och släppte in dem i stallet.

Inne i stallet möttes de av sju hästar som stod i boxar, fulla av urin och gödsel. Även hästarnas pälsar var kraftigt nedsmutsade av gödsel och urin. Pälsvården var så eftersatt att det var svårt för inspektörerna att bedöma hullet på hästarna men flera av dem var i underhull.

Även hovvården var eftersatt, hästarna hade inte verkats på länge och flera av dem hade alldeles för långa hovar.

– Hästarna var utsatta för lidande och de var i så dåligt skick att de enligt veterinär inte klarade att transporteras därifrån. Därför beslutade vi om avlivning, säger djurskyddshandläggare Patricia Vareman.

Länsstyrelsen har inga tidigare anmälningar mot djurhållaren och Patricia Vareman uppger att hästägaren hade fått hälsoproblem som gjorde att hen inte har kunnat sköta hästarna på rätt sätt.

Hur länge hästarna kan ha stått i stallet är svårt att svara på, menar Patricia Vareman.

– Det är svårt att veta om och hur mycket de har varit ute, men de har stått inne väldigt mycket under en längre tid, säger Patricia Vareman.

Länsstyrelsen har inga tidigare anmälningar mot hästägaren.

– Det finns inga anmälningar eller tidigare vetskap om vanvård av djur. Det var bra att någon anmälde ärendet så att vi fick kännedom om det och kunde agera, säger Patricia Vareman.