Av Carina Nilsson
Företagarna i Markaryd utsåg nyligen P-A:s bärgning till årets företagare 2023 i kommunen.
– Att få den utmärkelsen i en kommun som Markaryd, med så många duktiga företagare, det gör mig oerhört stolt, säger Per Anton Falk som äger och driver företaget tillsammans med sina två söner.
Att jobba som bärgare längs vägarna i Markaryd och Hässleholm, där företaget är verksamt, är ett arbete där man aldrig riktigt vet vad dagen kommer att innehålla.
– Jag tror att vi har bärgat det mesta man kan: vi har lyft upp en grävmaskin som backade för långt ut på en brygga och föll ner i havet, vi har bärgat sprängmedel, knarklaster och levande grisar för att bara ta några exempel, säger P-A Falk.
Arbetet sker ofta i nära samarbete med räddningstjänsten och annan blåljuspersonal ute på plats vid olyckor.
– Vi jobbade till exempel vid olyckan då konstnären Lars Vilks omkom, och jag har varit med om andra tragiska dödsolyckor i arbetet när vi har att hantera både omkomna personer och fordon som måste flyttas bort från vägarna, säger P-A Falk.
Den vanligaste utryckningen är dock oftast odramatisk. Det är en personbil som har fått motorproblem under semestern i juli och augusti.
– Men även här gäller det att tänka på säkerheten. Vägarna är en farlig arbetsplats för alla, många kör vårdslöst och vi har varit med om att en lastbil körde rakt in i oss när vi höll på med en bärgning. De som var på plats fick kasta sig ner i diket och det blev inte mycket kvar av fordonen, säger P-A och fortsätter:
– Nu kom lyckligtvis ingen människa till skada den gången men sedan dess jobbar vi alltid med en Truck Mounted Attenuator, TMA. Man kan säga att det är en lastbil som fungerar som en krockkudde för oss som jobbar med bärgningen.
P-A kommer själv från en företagarfamilj och jobbade under många år ensam i verksamheten med ständig jour hela dygnet, året runt. Visionen har hela tiden varit att växa – men i långsam takt. Idag består verksamheten också av biluthyrning och uthyrning av liftar samt kranbilar utöver bärgningsverksamheten. Lokalen rymmer också en egen biltvätt och verkstad för att kunna meka med fordonen.
– Idag är vi 7–8 personer som jobbar heltid samt 6–7 anställda som jobbar extra under helgerna, säger P-A.
P-A Falk är redo att sätta spaden i jorden för en ny utbyggnad. Lokalen ska byggas till med 500 kvadratmeter. Foto: Carina Nilsson
Numera jobbar också P-A:s båda söner, Lucas och Theo Falk, i verksamheten.
– Lucas läste fordon på gymnasiet och har varit med i företaget sedan dess, medan Theo läste ekonomi. Tanken var att Theo skulle jobba mer på kontoret men jag ville att han skulle veta mer om verksamheten och skickade honom på en bärgningskurs. Sedan dess vill han också köra bärgningsbil, säger P-A och skrattar men tillägger att han är otroligt glad att sönerna vill fortsätta inom familjeföretaget.
– De har nu ansvar för olika områden och har blivit delägare båda två, för att de ska känna att det här är deras företag också. För mig har det inneburit att jag numera försöker vara ledig en dag i veckan.
För snart tio år sedan byggde de en ny lokal på industriområdet Åmot, strax utanför Markaryd. Men trots att P-A tyckte att de tog till lite extra den gången är det snart dags att bygga ut med ytterligare 500 kvadratmeter.
– Vi får inte plats med alla fordon. Visst är det tuffare tider just nu, men ibland är det då man ska satsa så man är redo när uppgången kommer, säger han.
På väggarna i företagets lokal hänger mängder av foton från dramatiska händelser de har varit med om. Foto: Carina Nilsson
P-A är också aktiv på riksnivå i branschen. Dels som styrelseledamot i Assistancekåren som består av cirka 100 företag i ett franchisingsystem. Dels som styrelseordförande i MRF-bärgarnas förening. Han sitter också i styrelsen för Assistancekårens försäkringsservice.
I styrelsearbetet har han bland annat drivit frågor som att locka ungdomar till branschen och säkerheten för bärgarna ute på olycksplatser.
– Serier som ”Vägens hjältar” och ”Frusna vägar” har blivit väldigt populära och har säkert en påverkan när det gäller att hitta kompetens inför framtiden. Jag jobbar också för att få till ett regelverk som säkerställer vad som gäller vid en olycka när vi kommer dit och ska arbeta. Idag finns det inga tydliga regler för det, vilket gör att den som inte jobbar särskilt mycket med säkerheten kan erbjuda en billigare tjänst, men till priset av stora risker för bärgarna och andra på en olycksplats, säger P-A.
Företaget firade nyligen 25 år med ett öppet hus för alla som var nyfikna på verksamheten.
– Då hade vi bland annat bjudit in Bärgar Berra från Vägens hjältar och visade upp all vår verksamhet. Det kom väldigt mycket folk och det blev väldigt lyckat, säger P-A.
För att utses till Årets företagare i en kommun ska ett antal kriterier som är gemensamma för hela landet vara uppfyllda berättar Martina Dornérus som är ordförande för Företagarna i Markaryd.
– Det handlar bland annat om att vara ett stabilt företag, som gärna stöttar lokalsamhället. Det ska också vara familjeföretag och att man är allmänt skötsam och har en lönsamhet i sitt företag. P-A:s bärgning uppfyller alla kraven väl och P-A stöttar dessutom andra företagare genom att dela med sig av sin erfarenhet och jobba för utveckling i branschen. De var väl värda att vinna det här priset, säger hon.
Årets unga företagare i Markaryds kommun blev Asplunds transport som ägs av Fredrik Asplund.