NÄRINGSLIV 2024-02-11 KL. 19:57

En kväll för det lokala företagandet i Älmhult

Av Joakim Ormsmarck

I veckan gick årets företagargala av stapeln med mingel, underhållning, mat, dryck och såklart prisutdelningar. Totalt delades det ut sex priser i olika kategorier.

En kväll för det lokala företagandet i Älmhult

– Företagarna betyder oerhört mycket för Älmhults kommun, det är de som lägger grunden till vårt samhälle. Därför är det alltid roligt att vi under företagargalan kan lyfta alla goda insatser som görs i näringslivet, säger Gusten Mårtensson (C), kommunstyrelsens 1:a vice ordförande.

– Att vi får ge årets eldsjälspris till Sweden Stands With Ukraine på företagargalan känns extra bra. De har haft ett otroligt fint samarbete med företagen i Älmhult och det var fint att de från scenen tog möjligheten att visa sin uppskattning tillbaka, säger Eva Ballovarre (S), kommunstyrelsens ordförande.

Konferencier för företagargalan 2024 var Jessica Persson som bjöd på både sång och humor under kvällen. Till sin hjälp hade hon elever från Academy of Music and Business i Tingsryd som bjöd på en nostalgisk resa med det bästa från Europe.

Årets eldsjäl

Årets eldsjäl i Älmhults kommun är nätverket Sweden Stands With Ukraine! Priset delades ut av Älmhults kommun och motiveringen löd:

"Med hjärtan fulla av beslutsamhet har detta nätverk gjort enorma insatser för människor såväl i Älmhult som i Ukraina. De bygger samarbeten lokalt och internationellt för att göra skillnad och agerar som riktiga förebilder för andra i Älmhults kommun.

De har bokstavligen räddat livet på människor i nöd och fortsätter att göra det. Även om situationen tidvis kan kännas hopplös och mörk så hittar de ljuset i sig själva och i andra, de hjälper andra att hjälpa och skickar hjälp dit den är mest behövd.

Vi kan inte tänka oss en bättre ambassadör för vår kultur och våra kärnvärden i Älmhults kommun. Årets eldsjäl i Älmhults kommun är nätverket Sweden Stands With Ukraine!"

Årets företagare

Paul Sandström från PICE AB, fick ta emot priset som Årets företagare. Priset delades ut av Företagarna och motiveringen löd:

"Årets företagare fokuserar på tillverkning av produkter i stål, rostfritt och aluminium med koppling till bad; vilket visat sig framgångsrikt. Företaget har de senaste åren haft en stark tillväxt. Helhetslösningar från projektering till färdig produkt, monterad på plats, är deras nisch. Företagets värderingar framhävs genom utbildning och uppskattning av personalen, vilket bidrar till en positiv arbetsmiljö och stark företagskultur."

Årets butikssäljare

Årets butiksäljare i Älmhults kommun är Ola Brevén på Ica Maxi. Priset delades ut av Handelsplats Älmhult och motiveringen löd:

"Med ett charmigt, personligt och engagerat arbetssätt går årets butikssäljare 2023 helt i sin fars fotspår. Med ett leende på läpparna och Älmhultshjärtat på rätta stället gör han allt för sina kunder och sina arbetskamrater - alla dagar, varje dag!"

Årets butikssäljare utses genom förslag och omröstning från allmänheten. I år var följande tre nominerade:

Ola Brevén, Ica Maxi

Mira Winsa, Café Mumma

Svenne Walthersson, Posten på Willys

Årets Landsbygdspris

Ola och Greger Jansson som driver Bråthults sågverk fick ta emot Årets landsbygdspris. Priset delades ut av Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och motiveringen löd:

" Årets pristagare driver ett mindre landsbygdsföretag, men kan likväl konkurrera med de stora företagen. Årets pristagare har med mycket vilja och en stark framtidstro investerat stort i ny produktionslinje, som använder sig av senaste digitala tekniken. För att energieffektivisera har de även investerat i en panna för biobränsle. De har visioner och utvecklar sitt företag.

Årets pristagare ser att skogen och skogens produkter kommer att bli värdefulla i framtiden.

De värnar om närområdet genom att använda sig av lokala leverantörer i största möjliga mån och säljer sina produkter på export till Nederländerna, Storbritannien, men också till SÖDRA och VIDA.

Årets pristagare är genom sin entreprenörsanda, kompetens och hårt arbete ett lysande exempel på företag som har framtiden framför sig."

Årets Nyföretagare

AB Möckelsnäs Bränneri med Rickard Eldh, Robin Peltola och Viktor Lööf är Årets nyföretagare. Priset delades ut av Nyföretagarcentrum Älmhult och motiveringen löd:

"Att starta företag som är drivet av passion har alltid goda förutsättningar för att bli framgångsrikt. Trots hinder på vägen har ni med stor envishet och passion lyckats göra en uppmärksammad och framgångsrik lansering.

Med genomtänkt marknadsföring och en attraktiv produkt får ni Älmhultsborna att dricka godare drinkar. Älmhult har fått sitt eget Eldhvatten."

Årets utvecklingspris

IKEA Museum fick ta emot Årets utvecklingspris. Priset delades ut av Växande Älmhult och motiveringen löd:

"Årets utvecklingspris tilldelas ett företag som med en långsiktig satsning och småländsk innovationsförmåga genomfört många lyckade utställningar som lockar fler besökare än någonsin till Älmhult.

Satsningen drar många turister till Älmhult som övrigt näringsliv har stor nytta av, och stärker och utvecklar Älmhults kommuns attraktivitet."