NÄRINGSLIV 2024-03-18 KL. 14:31

Facket efter storvarslet på Nibe: "Pratat med många oroliga"

Av Per Brolléus

Nibe varslar 340 anställda varav cirka 260 är knutna till produktionen i Markaryd. Dessutom varslas ett 40-tal personer på CTC i Ljungby.
– Det här är såklart väldigt tråkigt, säger fackförbundet Metalls Henrik Hammar.

Facket efter storvarslet på Nibe:
Foto: Carina Nilsson

För en månad sedan presenterade Nibe ett rekordresultat samtidigt som man såg mycket mörkt på den närmsta framtiden. Det som skulle blivit alla tiders succé ibland annat Tyskland har efter politiska beslut gjort att marknaden tvärnitat. Tyskarna skulle fasa ut olja och gas som uppvärmning i ett mycket högt tempo, men har av olika skäl sänkt sin målsättning, vilket i sin tur dämpat efterfrågan på värmepumpar.

– Och det märks i fabriken, vi har inte alls lika mycket att göra numera, berättar Henrik Hammar från IF Metall.

Under måndagen har Henrik och hans fackliga kollegor haft många oroliga samtal med medarbetare.

– Vi har till stor del fått gå runt och lugna kollegor som såklart är mycket oroliga. Det här drabbar många personer både här i Markaryd men även i Ljungby, Laholm, Örkelljunga och Älmhult.

Foto:Carina Nilsson

Varslet på 340 anställda är det största enskilda varslet på Nibe någonsin. Utöver de 340 har man redan avslutat kontrakten med cirka 100 personer som jobbat på Nibe via bemanningsföretag.

– Vi hade ett varsel 2007, men då rörde det sig om cirka 60 personer, så det här är det absolut värsta någonsin, menar Henrik Hammar.

Pressbild Nibe

Till skillnad från fackets tankar om att den tyska marknaden skulle vara den största orsak till Nibes bekymmer så säger Gerteric Lindqist, vd, att det höga ränteläget knäckt marknaden.

– En vanlig villägare skjuter utbytandet av en värmepump framåt när räntan är upp på nuvarande nivåer. Det har också gjort att våra lager av pumpar har växt.