NÄRINGSLIV 2024-03-14 KL. 06:00

UF-mässan: Headband från Ljungby klara för final

Av Per Brolléus

Konkurrensen är stenhård. Bland 160 UF-företag som fanns med på den stora länsmässan i Ljungby Arena så har Headband från Sunnerbogymnasiet tagit sig hela vägen till den stora UF-finalen i Stockholm.

UF-mässan: Headband från Ljungby klara för final
Elle Anderberger, Meja Lindström och Isabelle Öhrn är trion bakom UF-företaget Headband. Foto: Per Brolléus

- Vår idé handlar om att återvinna. Vi samlar in jeans och andra byxor eller klädesplagg och använder tyget till diadem, alltså hårband, berättar Isabelle Öhrn som tillsammans med Elle Anderberger och Meja Lindström startat UF-företaget Headband.

Och hur känns det då att gå till SM-final i Stockholm?

- Vi blev chockade. Otippat, men så glada. Vi skrek rakt ut med tårar i ögonen när vi fick veta att vi vunnit.

Isabelle, Elle och Meja läser just nu sista terminen på ekonomiprogrammet och har jobbat med Headband-UF-företaget under ett par år. Den stora utmaningen har varit att få tag på en leverantör av själva diademet i plast som kan matcha kraven på hållbarhet och de krav man satt på produkten. Men själva arbetsmaterialet, alltså det som ger hårbanden sina unika stil, har varit väldigt enkelt att få fram.

- Kompisar, grannar, våra familjer och lite vem som helst, alla har ett par utslitna jeans som bara ligger i en låda, menar Elle. Så vi har bara slängt ut frågan och sen trillar jeansen in.

- Och av ett par jeans kan vi få fram material till ungefär tjugo hårband, berättar Meja samtidigt som hon snabbt förklarar att det stora jobbet är att hitta marknaden, dvs kunderna.

Nu blir det final i Stockholm den 28-29 maj. Vad gjorde att just ni hamnade där?

- Hållbarheten är det vi jobbat mycket med och just på det området var konkurrensen stenhård, berättar vd Isabelle.

- Nu handlar det om att skriva en otroligt bra pitch till finalen och bygga en ännu bättre monter som ska bli säljande som möjligt.

UF-generalen Mia Johansson. Foto: Per Brolléus

En som också är extra stolt idag är Mia Johansson som är gymnasieansvarig för Ung Företagsamhet i Kronoberg.

- Jag handleder bland annat Headband och är såklart jätteglad för det tjejerna presterar. Numera bygger UF-företagen i mycket större utsträckning på att producera varor än att, som det var förr, ta en befintlig produkt och ”bara” sälja den.