NÄRINGSLIV 2023-02-20 KL. 09:00

Vallåsen sålt – lokala aktörer tar över

Av Rickard Gustafsson

Vallåsens fritidsanläggning på Hallandsåsen kommer att leva vidare – med nya lokala ägare. Grannen Kungsbygget och cykelföretaget OnTrack har köpt anläggningen av Branäsgruppen. Skidåkningen är dock historia och i stället läggs allt kraft på att utveckla cykeldestinationen.
– Möjligheterna är superstora och det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Linus Nilsson, vd på Kungsbygget.

Vallåsen sålt – lokala aktörer tar över
Linus Nilsson, Kristian Jakobsson, Jacob Svedlund, Matilda Nilsson tar genom sina företag över Vallåsens fritidsanläggning. Foto: Privat

I maj förra året kunde Laholms Tidning avslöja att Branäsgruppen bestämt sig för att sälja Vallåsen. Beslutet var av strategisk karaktär då företaget valt att satsa fullt ut på sina nordliga anläggningar.

Samtidigt kunde företagets vd Anders Kjällström inte sticka under stol med att de klimatmässiga och ekonomiska förutsättningarna för att bedriva skidåkning blivit sämre och sämre trots stora konstsnöinvesteringar.
– De höga elpriserna gör att det blir svårt att argumentera för en fortsatt satsning på vintersäsongen i Vallåsen, sa Anders Kjällström till LT i september 2022.

Efter nio månaders limbo och jakt på någon som är villig att ta över anläggningen står det nu klart att Kungsbyggets Äventyrspark som ägs av Linus och Matilda Nilsson och OnTrack med Kristian ”Vilse” Jakobsson och Jacob Svedlund köper Vallåsens fritidsanläggning.
– Vallåsen är viktig för bygden och det känns på något sätt som att den kommit hem när det nu ägs lokalt. Vi är jätteglada över den här möjligheten. Våxtorp och Hallandsåsen är ett spännande område där Vallåsen är en självklar byggsten i destinationsutvecklingen, säger Linus Nilsson.

Den nya ägarkonstellationen formerar sig under det gemensamma bolaget Vallåsengruppen AB och det finns inga ambitioner att väcka liv i skidanläggningen.
– Man får helt enkelt acceptera att det inte går att kämpa emot naturens krafter. Tyvärr, säger Linus Nilsson.

Skidåkningen på Vallåsen är därmed historia och nu läggs allt fokus på att skapa en storslagen cykeldestination.
– Förutsättningarna är helt magiska eftersom det är en väldigt lång cykelsäsong här nere. I år räknar vi med att öppna på skärtorsdagen och hålla öppet till slutet på november, allt beror på vädret, säger Kristian Jakobsson som tillsammans med kompanjonen Jacob Svedlund arrenderade Vallåsens Bike Park 2013-2018 och även varit med att utveckla cykellederna på Kungsbygget.

Vallåsengruppen vill slå mynt av de geografiska förutsättningarna och utveckla och bredda den befintliga cykelparken som finns på anläggningen med ställplatser och nya familjevänliga aktiviteter.
– Inom två timmar från det här området bor det fyra miljoner människor. Möjligheterna är superstora och det är bara fantasin som sätter gränser. Men det krävs ett hårt och långsiktigt arbete, men energin och ambitionerna finns, säger Linus Nilsson.


Skidåkningen är historia, nu läggs allt fokus på att utveckla Vallåsen som cykeldestination. Foto: Privat


Jakobsson berättar att det varit en dröm att ta över och utveckla anläggningen ända sedan Branäsgruppen aviserade att den var till salu.
– Det började lite som ett skämt när jag föreslog för Linus och Matilda att vi skulle köpa Vallåsen. Det var inget de var sugna på i början men sen växte tanken i deras huvud och nu känner vi alla att det känns 100 procent rätt och vi är ett komplett team tillsammans med fyra olika individer med olika kompetenser.
Intresset för cykling växer konstant och ligger helt rätt i tiden. Redan i dag har Vallåsens Bike Park 11 000 besökare per år.

Branäsgruppen är nöjda med affären.
– Vi har haft glädjen att driva Vallåsen i 12 år och det känns mycket bra att lämna över verksamheten till en kompetent grupp av lokala entreprenörer, som vi dessutom känner sedan länge, säger Branäsgruppens vd Anders Kjällström.
Köpesumman har inte offentliggjorts.


Föritsättningarna för cykel på Hallandsåsen är magiska, menar Kristian Jakobsson en av delägarna. Foto: Privat