NYHETER 2024-06-09 KL. 06:00

200 valarbetare är redo för rekordmånga röster

Av Per Brolléus

Dags för finalen av EU-valet. Fram till klockan 21 på söndagskvällen håller de 19 vallokalerna, fördelade på 16 platser, i Ljungby kommun öppet.

200 valarbetare är redo för rekordmånga röster
Emil Torstensson är en av alla de lokala politikerna som jobbar för att samla många Ljungbyröster i EU-valet. Foto: Adobe och Per Brolléus

Cirka 200 valarbetare är igång under söndagen från det att vallokalerna öppnar klockan 08. Enligt Erica Johansson som är valsamordnare i Ljungby har allting fungerat bra hittills.

– Vi vet vad vi ska göra och vi har bra folk som ska se till att allt går så smidigt som möjligt, säger hon till Ljungby NU någon dag innan slutspurten i EU-valet är här.

I det senaste valet till EU-parlamentet var det 11 272 ljungbybor som gick till vallokalen, ett antal som Erica Johansson inte är helt nöjd med.

– Nej, jag hoppas att vi kan öka på den siffran nu.

Antalet röstberättigade 2019 var i Ljungby 21 148 personer, drygt 53% av de röstberättigade gick till valurnorna, vilket är är sämre än snittet i Sverige där 55% röstade. Var fjärde Ljungbybo valde Socialdemokraterna 2019. Näst flest röster fick Sverigedemokraterna med 22%, följt av Moderaterna 15% och Kristdemokraterna på 12%.

Högst andel röstande var det 2019 i valområdet Annerstad-Angelstad-Bolmsö. Här röstade drygt 58% av de röstberättigade. Lägst valdeltagande var det i området Hammaren inne i Ljungby där bara 42% masade sig till vallokalen.

Röstandet till EU i Sverige har ökat tre val i rad.

Vallokaler i Ljungby kommun på valdagen:

Agunnaryd, Agunnarydskolan

Angelstad, Angelstadskolan

Astrad, Astradskolan

Berga Väst och Öst, Åbyhallen

Ekebacken, Ekebackenskolan

Hammaren, Godsmagasinet

Hamneda, Hamnedaskolan

Hjortsberg Väst och Öst, Hjortsbergshallen

Kungshög Väst och Öst, Kungshögshallen

Lidhult, Björkäng

Ljungsätra, Ljungsätra

Ryssby, Ryssbyskolan

Stensberg, Stensbergskolan

Sunnerbo, Sunnerbogymnasiet

Torpa, Torpa Bystuga, Annerstad

Vittaryd-Bolmsö, Vittarydskolan