Av Per Brolléus
Så nära har det aldrig varit, så få steg har en besökare aldrig behövt röra sig och det har aldrig varit mer folkligt.
Det är dags för den 35:e berättarfestivalen i Ljungby.
Med knappa månaden kvar till invigningen så är det nu en mängd praktiska saker som gruppen bakom festivalen, de är rätt många, och duon Ida Kånneby och Lotta Welmsö har att hantera. Men den stora skillnaden mot tidigare festivaler är att nästan allting finns inom två minuters gångpromenad.
– Det gör givetvis vårt arbete mycket enklare, påpekar Ida Kånneby, samtidigt som hon trycker på att ”enkelhet” ur den aspekten inte är en huvudfråga.
– Men tänk att kunna röra sig runt Gamla Torg och bara kunna pricka av berättare och workshops och underhållning, som det ju faktiskt är, säger Lotta Welmsö.
Maria Menzies. Foto: Pressbild och Per Brolléus
Ljunggården är festivalens största scen och från den rör det sig om sekunders promenerande till scenerna och berättarplatserna runt Gästgiveriet på Gamla Torg och in på Garvaren rakt över gatan. Mycket längre än så behöver besökarna inte röra sig i år, förutom vid tjuvstarten onsdag den 11 juni som är ”ända borta i Ljungby kyrka”, ca 150 meter från Sagomuseet.
Ida Kånneby och Lotta Welmsö utanför festivalens hjärta - Sagomuseet. Foto: Per Brolléus
– Och återinvigningen av den restaurerade muralmålningen på berättarväggen. Den är ju där den är på Föreningsgatan, förklarar Ida. Dessutom har vi några rejält utlokaliserade event – tre i Alvestatrakten och en utanför Älmhult samt några ute i Ljungby kommun.
Men över Helsingborgsvägen vid trafiklysena kommer det vara skytteltrafik. Inne på Garvaren kommer spännande workshops att äga rum, bland annat om hur man blir bättre på att berätta. Med enkla knep skapar man mer liv åt sin egen berättelse och åt sitt eget berättande.
Happy Heartaches kommer till festivalen. Pressbild
– Sen har vi såklart inte missat att göra en grej av fredagen den trettonde. Många berättar pratar ju om väsen och rätt kusliga saker, säger Ida med en massa mystik i rösten. Den dagen avslutas med bio inne på Garvaren. Och jodå, det blir klassikern om fredagen den trettonde.
På frågan om hur stor festivalen egentligen kan bli så svarar både Ida och Lotta att man i nuläget inte kan växa hur mycket som helst.
– Det rör sig om 2000 besökare, kan kanske bli ännu mer i år. Men de flesta aktiviteterna har ju en begränsning när det publik, menar Lotta. Och berättande ska helst vara ganska intimt, att komma nära berättaren.
Personporträttens mästare Tom Alandh med sin klippare Heleen Rebel. Pressbild
En av berättarna som väldigt många känner till är Tom Alandh. Hans dokumentärer i tv har setts av många miljoner och är alltid lika älskad.
– Personporträttens mästare, menar Ida och slår ett slag för två annorlunda, men väldigt folkliga inslag.
– Vår auktion på lördagen, den kommer bli så bra. En berättare skapar en historia kring till exempel en ljusstake som sedan auktioneras ut. Köparen får en ljusstake och en historia. Bengt-Göran Söderlind är auktionsutropare. Jag längtar.
– Glöm inte Sanning eller lögn. Tre berättare kommer göra allt för att lura publiken.
Berättarfestivalen – som ju numera heter Sagobygdens Musik & Berättarfestival – pågår 12-15 juni.
Ida Kånneby och Lotta Welmsö. Foto: Per Brolléus