Av Per Brolléus
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok valde Ljungby lasarett och ett besök på akuten före interna diskussioner om hans framtid som partiledare. Under fredagen blev det tre timmar av samtal med personal, lokala politiker och patienter. Och Demirok är bekymrad över det han fått höra under dagen.
– Man bygger in en klyfta i samhället där närheten till vård blir någonting som bara ges till de som bor i de större tätorterna och i storstaden. Och det är ju en utveckling som varken jag eller Centerpartiet är beredda att medverka till.
Tillsammans med centerpartistiska politikerna Lars-Ove Johansson, Ljungby, Anna Johansson, Tingsryd samt Gusten Mårtensson och Elizabeth Peltola från Älmhult så tågade centerledaren in på akutmottagningen på Ljungby lasarett.
– Mina kollegor här uppmärksammade mig om situationen som råder här. Jag blev oerhört nyfiken att veta mer och se det hela på plats, säger Muharrem Demirok och trycker på hur allvarligt han ser på situationen.
– Ja, men om det går så som man kan läsa i media om det som personalen och näringslivet och allmänheten här fruktar så kan det ju faktiskt vara en svår situation. Dessutom, på sikt ser vi en allt större klyfta mellan tätort och landsbygd.
Men, några direkta förslag på vad han och hans partikamrater kan göra hade inte centerledaren.
– Det här är ju en regionfråga. Regionpolitikerna är ju de som ska fatta beslut, men genom att vara här så ser jag ju också hur olika Sverige utvecklas. Jag kommer från Östergötland och där ser jag ju också vad som händer i regionen där man bara på kort tid har dragit ner med över tusen i personal. Jag ser i andra delar av landet där man inte ens har tillgång till BB. Det här är ju någonting som händer runt om i hela Sverige där centraliseringen går som en flodvåg över vårt land. Den måste stoppas, menar Demirok och trycker på att det är en politisk vilja att centralisera allting som ligger bakom.
De politiker som ligger bakom IVA-stängning och hot mot akuten säger ju inte att det är en centralisering utan att det är av nöden tvunget eftersom det saknas attn personal. Vad tänker du om det?
– Ja, men i slutändan så slutar det ändå med att det är en centralisering. Det är ju det som blir konsekvensen. Oavsett vad man kallar det så är det en centralisering. Det innebär att man får olika förutsättningar när det gäller tillgången till vård beroende på var man bor i Kronoberg. Det är en utveckling som vi alla måste ta på stort allvar.
Centerledaren Demirok lyfter dessutom en annan aspekt när det gäller sjukvård utspridd över hela landet.
– Vi står i ett säkerhetspolitiska läget då närheten till sjukvård, fungerande sjukvård är en del av vårt totalförsvar. Tar man bort en operationssal, då är den borta oavsett om det blir kris eller krig i ett land. Därför behöver vi också ha den här tryggheten i att vi klarar av en kris om det skulle hända.
Vi står här tillsammans med representanter från Älmhult, två stycken. En från Ljungby, en från Tingsryd. Slåss de för att det här sjukhuset kan finnas kvar? Vad vet du om det?
– Ja, annars hade jag inte varit här om jag inte hade hört deras rop. Det lät ända upp till Stockholm. Det var så jag fick reda på det. Och jag är här för att också visa dem stöd i det de gör. De är inte ensamma. Det de gör här, det är det jag gör i riksdagens korridorer. Men ska jag få se verkligheten, då räcker det inte att gå runt i riksdagens korridorer. Då måste jag komma till dem och se det på plats.
Det har stormat en hel del kring Muharrem Demirok som ledare för Centerpartiet. Ungdomsförbundet har krävt hans avgång, starka företrädare ifrån Kristianstad har gjort detsamma och många negativa röster har höjts senaste veckan. Orsaken är att Muharrem Demirok uttalat sig om att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är hans favorit till statsministerposten i nästa valrörelse. Men för Demirok avfärdar att han är på väg att lämna partiledareposten.
– Jag fortsätter att vara den jag är. Nämligen den som vill resa runt och träffa både eldsjälar och representanter ute i landet. Jag vill ju prata sakpolitik. Stockholm är Stockholm. Det kommer fortsätta vara som det är. Jag fortsätter att prata sakpolitik och jag känner ett stort förtroende. Så jag tvekade inte en sekund att komma hit.
På frågan om han har ett stort förtroende svarar de runt omkring stående centerkollegorna ja, ett ganska försiktigt ja.