Av Per Brolléus
Efter att de två IVA-platserna stängdes i vintras på Ljungby lasarett och de flyttats till Växjö centrallasarett så kommer nu beskedet som chockerat personalen: Region Kronoberg har beslutat att i sommar hålls bara fyra intensivvårdsplatser öppna.
Beskedet togs för ett par veckor sedan och under tisdagen började man informera personalen att i sommar finns det bara fyra IVA-platser i Kronobergs län. I jämförelse så har Jönköpings län ett ordinarie antal IVA-platser på 16, vilket är två för lite om man ska gå på Socialstyrelsens rekommendatior.
Att det i länet i sommar bara ska finnas fyra intensivvårdsplatser väckte direkt stor oro bland personalen.
”Det är svårt att se hur detta beslut är förenligt med ett patiensäkert vårdflöde”, skriver en anställd till Ljungby NU.
Enligt anställda på Ljungby lasarett har man dessutom fått hårda direktiv att undvika att överföra patienter från Ljungby till Växjö som är i behov av en högre vårdnivå. Istället har utbildning för personalen på Ljungby lasarett påbörjats, vilken syftar till att klara att hålla kvar svårt sjuka patienter längre utan att använda intensivvårdsavdelningarnas resurser.
Emil Torstensson och Anna Zelvin (KD). Foto: Per Brolléus
Kristdemokratiska regionpolitikerna Emil Torstensson och Anna Zelvin hade hört snacket om att det skulle bli svårt att bemanna de åtta IVA-platserna i Växjö i sommar, men inte mer än så. Ljungby NU:s avslöjande får de båda att reagera kraftigt.
– Det här är ovärdigt och overkligt, säger Anna Zelvin.
– Ja, vad ska man säga, påpekar Emil Torstensson.
– Det här väcker frågor om likvärdig vård. Patienter hålls kvar i en vårdform som de själva upplever som mycket patientosäker, vilket enligt regelverk bara ska ske under en mycket begränsad tid, annars riskerar det att belasta en redan pressad intensivvård, anser Emil.
– Jag har mycket mycket svårt att förstå att man väljer att dra ner till fyra platser när vi vet att länets behov är större än så samt efter ett år av otroligt tuffa debatter om intensivvårdens framtid i länet, säger Anna Zelvin.
– Men det här är konsekvenserna vi ser nu av att centralisera vården till ett av sjukhusen. Personal och invånares oro över att stänga ner IVA platserna i Ljungby hörsammades inte och gjort att flera medarbetare nu valt att se sig om efter annan arbetsplats än region Kronoberg. Det var vad vi varnade för. Region Kronoberg kan bättre än så här och inte minst invånarna förtjänar bättre patientsäker vård.
– Den här nivån om fyra platser inte är acceptabel och kommer vara patienterna och personal som betalar det högsta priset, avslutar Anna Zelvin.
– Det är svårt att förstå hur detta beslut gynnar vården i regionen. Konsekvenserna riskerar att påverka hela Kronoberg, särskilt den västra delen, menar Emil Torstensson.