NYHETER 2024-05-17 KL. 12:00

CSN-advokaternas mångmiljonkrav

Av Per Brolléus

48 åtalade, 48 advokater. CSN-rättegången som är den största när det gäller antalet åtalade i Växjö Tingsrätt kommer gå till historien som en av de dyraste rättegångarna någonsin. Den började innan jul och slutfördes i april.

CSN-advokaternas mångmiljonkrav
Foto: Adobe

De 48 advokaterna får tillsammans ut en ersättning på 6,5 miljoner kronor. Drygt. De flesta advokaterna, som var och en har försvarat en person som åtalats eller dömts för att ha lurat till sig hundratusentals kronor, får en ersättning på cirka 100 000 kronor var.

Rättegången började redan innan jul och höll på till april och det var över 50 rättegångsdagar i Växjö Tingsrätt. De flesta advokater har enbart varit närvarande när deras klient förhörts eller varit "aktuella" i rättegången. Huvudmannens advokat, Fredrik Sund från Växjö, som varit med under flera rättegångsdagar har yrkat på klart mest ersättning med 964 000 kronor för sitt jobb att försvara 65-åringen från Markaryd.

Tittar man på den sammanlagda summan som de dömda får betala i dagsböter så rör det sig om mindre än 100 000 kronor. Summan som man lurat till sig av CSN uppgår till 17 miljoner kronor.

Av de dömda kommer femton personer från Strömsnäsbruk, fem från Halmstad, fyra från Helsingborg och två från Ljungby. Övriga personer är skrivna från Göteborg i norr till Malmö i söder. Just Strömsnäsbruk är som ett nav i det jättelika fallet. Många av de dömda från andra håll i landet är släkt med personer i Strömsnäsbruk.

Det man generellt åtalas för är grovt bidragsbrott eller bidragsbrott. Av de som fått villkorlig dom har drygt hälften dessutom fått dagsböter som oftast ligger i storleksordningen 2500 kronor.

De nu bidragsfuskdömda är en brokig skara människor. De flesta är i 30-årsåldern, arbetslösa och lever på underhållsstöd, barnbidrag och bostadsbidrag. Merparten av dessa personer är kraftigt skuldsatta och har stora krav från Kronofogden. I vissa fall rör det sig om många hundra tusen kronor och totalt är Kronofogdens krav på de åtalade många miljoner.

Utöver alla utgifter som nämnts här i artikeln tillkommer i den här jättelika rättegången kostnader för åklagare, åklagarbiträden, domare, nämndemän, notarier och andra personer på tingsrätten som jobbat närmast heltid med CSN-härvan under lång tid. Åtalet och förundersökningen är dessutom en närmast osannolikt tjock bibba på 1350 sidor.