Av Per Brolléus
Ett överraskande snöoväder i april räddade allt. Nu är Linda Hanssons julmatsbok redo att bli en viktig detalj i åtminstone tretusen hem.
– Och vi fick till en utomhusbild i snö, säger Linda och bryter ihop i ett befriande skratt. Det första av många.
2019 förändrades livet för Linda Hansson. Segern i Hela Sverige Bakar gjorde att allt slog kullerbyttor.
– Jag hade ju lovat att öppna ett eget konditori om jag vann, så det gjorde jag. Och sen var ju förstapriset att skriva en bok…
Boken var initialt det mest omtumlande. Linda hade aldrig sysslat med skrivandet utan var ju en av fyra syskon som drev Terraza och allt kring detta ständigt förnyande projekt i Ljungby centrum.
– Jag skrev och skrev och skrev. Och plötsligt upptäckte att det där var ju riktigt kul. Men beställningen var ju att det skulle handla om bakverk byggda på årstiderna och i mina ögon fick vintern och julen alldeles för lite utrymme.
De snålt tilltagna kapitlen i boken ”Fika är livet” blev alltså grundförutsättningen till nya ”Jul är livet”.
– Men nu är det ingen renodlad bakbok. Här är hela julen med, allt som går att äta. En kokbok helt enkelt.
Och den röda tråden i boken är familjen Hanssons jular. Av någon outgrundlig anledning har Lindas mamma Pia sparat listor på exakt allting som fanns på det hanssonska julbordet. Inte minst listan över kakor.
– Jag har mamma att tacka för allt. Från hennes kaklista från 1982 till recept som jag tagit med mig in i boken.
Och mamma Pia var även med när ”Jul är livet” kom från boktryckeriet. En pall böcker landade på baksidan av bageriet på Kungsgatan.
– Hon bölade, jag bölade, vi bölade.

Boken bygger på bilder, recept och den där hanssonska julfirandet, som är extra stort i hotellfamiljen där mamma Pia och pappa Rolf hade en helig dag varje år: Julafton.
– Dom jobbade ju jämt, men julafton var Terraza stängt. Och jäklar vad mycket jul det skulle vara då, konstaterar Linda.
Problemet med hennes bok var ju att den gjordes i våras.
– Istället för påskmiddag blev det julbord, för det skulle ju fotograferas massor av bilder. Ola kom i jultröja och köket var julpyntat till max. Och några dagar senare kom dagen som räddade allting. Vi behövde ju bilder på mig i snö…
Och en morgon var den bara där, en rejäl snöby hade dragit in över Ljungby och fotografen Frida Gamberg fick kasta sig ut ihop med Linda för att bildmässigt komplettera boken innan allt smälte bort.
– En jäkla tur. Och sen fick vi fira Lucia i mitten av maj…

Idag har bokskrivandet blivit en av Lindas två drömmar. Den andre är ju att driva ett bageri och konditori där hon och personalen experimenterar sig fram till nya bakelser, kakor och tårtor.
– Samtidigt så konstaterar jag att ibland vet man liksom inte alls vad fasen det är som händer. Vi snappade upp en trend med chokladöverdragen frukt, la ut på TikTok och sen känns det som om hela världen gått bananas. Men det kan vi prata mer om en annan gång, konstaterar Linda som nyligen gjorde comeback med att baka tårtor inför publik.
– Blev tre scenframträdanden på bokmässan i Göteborg. Kändes som de gamla takterna satt i, säger hon med eftermiddagens femtionde skratt.
Boken finns att köpa på Baket i Ljungby eller via nätet.
– Tror det kan bli en riktigt bra gå-bort-present. Eller julklapp.
– Gäller att folk går bort mycket, flikar Lindas bror Pär in med innan skratt nummer 51 dånar ut inne på konditoriet. Samtidigt konstaterar Linda att hon råkat ha tagit den mest ”mjöliga” bagarskjortan på sig idag…
Och där kom skratt nummer 52 och ett förslag på vad nästa bok kan heta. Vad sägs om ”Skratt är livet”?
