NYHETER 2024-05-16 KL. 15:40

Fängelse för CSN-mannen

Av Per Brolléus

Fängelse för CSN-mannen
Foto: Adobe

Markarydsmannen, som varit mittpunkt i den gigantiska CSN-härvan, döms till 3,5 års fängelse. Domen på 1350 sidor ytterligare ett 50-tal personer som med hjälp av Markarydsmannen lurat till sig bidrag från CSN på 17 miljoner kronor.

2021 upptäckte en anställd på Markaryds kommun att något inte stod rätt till. Väldigt många elever var uppsatta på en kurs på Markaryds Folkhögskola, men det var ingen som hade visat sig där. Eleverna hade med hjälp av en man i 65-årsåldern från Markaryd lyckats lura CSN så att totalt 17 miljoner kronor betalats ut i studiestöd. 65-åringen hade skapat intyg som låg till grund för de enorma utbetalningarna.

Flera av ”eleverna” som fått ut pengar är hemmahörande i sydvästra länet, bland annat i Ljungby och Markaryd, men tre av de totalt 51 misstänkta har inte kunnat dömas då de har flytt landet.

Av de åtalade 48 personerna frias tre helt från brott, tre döms till fängelse och 42 personer får vilkorlig dom och dagsböter. De tre som utöver huvudmannen döms till fängelse rör sig om män från Markaryds kommun som döms till mellan 6 och 8 månaders fängelse. Dessa tre betraktas i domen som extra aktiva i rekrytering av elever.

Av de dömda kommer femton personer från Strömsnäsbruk, fem från Halmstad, fyra från Helsingborg och två från Ljungby. Övriga personer är skrivna från Göteborg i norr till Malmö i söder. Just Strömsnäsbruk är som ett nav i det jättelika fallet. Många av de dömda från andra håll i landet är släkt med personer i Strömsnäsbruk.

Det man generellt åtalas för är grovt bidragsbrott eller bidragsbrott. Av de som fått villkorlig dom har drygt hälften dessutom fått dagsböter som oftast ligger i storleksordningern 2500 kronor.

De nu bidragsfuskdömda är en brokig skara människor. De flesta är i 30-årsåldern, arbetslösa och lever på underhållsstöd, barnbidrag och bostadsbidrag. Merparten av dessa personer är kraftigt skuldsatta och har stora krav från Kronofogden. I vissa fall rör det sig om många hundra tusen kronor.