NYHETER 2024-06-12 KL. 16:00

Filmade misshandel och spred på sociala medier

Av Per Brolléus

Fyra ungdomar, två killar och två tjejer födda 2006 och 2007, åtalas nu för misshandel, övergrepp i rättssak och två fall av olaga integritetsintrång.

Filmade misshandel och spred på sociala medier
Foto: Per Brolléus, Freepik

På nyårsaftonens natt uppstod ett bråk på Bergagatan mellan de fyra åtalade ungdomarna och 18-årig kille, samtliga från Ljungby. En kille och en tjej höll fast 18-åringen medan en tredje kille slog honom med flera slag i ansiktet. Killen som slog 18-åringen har samtidigt filmat händelsen och spridit filmen på sociala medier, något som åklagaren menar är olaga integritetsintrång och att man genom spridning gjort intrång i 18-åringens privatliv på ett sätt som kunde förväntas medföra allvarlig skada för 18-åringen.

Dessutom har killen som misshandlade hotat med mer fysiskt våld om 18-åringen funderade på att göra en polisanmälan. En av tjejerna har några dagar efter misshandeln skrivit i ett sms till 18-åringen att hon skulle göra en polisanmälan mot honom om han berättade det som inträffat för polisen.

Övergrepp i rättssak kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader. Olaga integritetsintrång kan ge fängelsestraff på upp till två år.

Samtliga fem i det här misshandelsfallet är bekanta med varandra sedan tidigare.