NYHETER 2024-05-30 KL. 06:00

Första endurotävlingen i Ljungby "Äntligen"

Av Per Brolléus

– Äntligen!
Det säger dom i samma andetag och det handlar, såklart, om att det på lördag är dags för den första endurotävlingen i Ljungby någonsin.
Fredrik Brandt och Daniel Nygren är laddade till tänderna för att få göra något man längtat efter sedan den senaste endurobanan strax norr om Myreborondellen blev klar för två år sedan.

Första endurotävlingen i Ljungby
Daniel Nygren och Fredrik Brandt är superladdade inför premiärtävling i enduro i Ljungby på lördag. Foto: Per Brolléus

– Det ska bli så jäkla kul att äntligen få arrangera en tävling, säger Fredrik Brandt som är SMK Ljungbys mest meriterade enduroåkare.

Och för den som inte vet vad enduro är så kan det förklaras med ”terränglöpning fast på motorcykel”. Man kör en rätt knixig bana där toppfarten sällan går över 50 km/h.

– Jag tror man snittar på en hastighet strax under 30 på ett varv, kanske ner mot 25, tippar Fredrik Brandt som själv inte ska köra i tävlingen.

– Nej, jag är banansvarig tillsammans med Daniel Nygren och ska se till att tävlingen blir riktigt bra genomförd. Men 100 andra åkare kommer och det ska bli fantastiskt kul.

SMK Ljungby har funnits på plats i det här området under hela 2000-talet, dels med en första endurobana och dels med motocrossbanan med sina hopp. Men sedan två år tillbaka har man en ny enduroslinga som på ett cirka en kvadratkilometer stort område har en sju kilometer lång slinga – och det är på den som helgens tävling ska köras.

Daniel och Fredrik och Lexiz. Foto: Per Brolléus

Samtidigt som Fredrik och Daniel tittar i SMHI’s app om hur vädret ska bli så får de frågan om vad som är det viktigaste att som arrangör ha med sig in i lördagen?

– Att inte glömma något, svarar Daniel innan han tittar på kollegan Fredrik och börjar rabbla allt som inte får gå fel.

– Tidtagningen måste fungera, parkeringen för publiken ska arrangeras, startlistorna och de startandes information och ta hand om publiken.

– Och säkerheten, såklart, flikar Fredrik in. På en tävling med över hundra starter drar det iväg rätt snabbt med ambulans på plats och med mycket vårdpersonal. Men vi behöver ”bara” ha två sjukvårdare på plats.

Eftersom det här är klubbens första tävling så gör man arrangemanget tillsammans med Helsingborgs Enduroklubb.

– Vi behöver lära oss hur allting fungerar och hur man arrangerar, så det känns jäkligt bra att helsingborgarna kommer med både funktionärer och rutin, påpekar Daniel.

Här mellan de rödgula banden ska hundra enduroåkare köra på lördag den 1 juni. Foto: Per Brolléus

Tävlingen ingår i det som heter Sydenduron, en serietävling, och kommer förmodligen tillbaka till Ljungby redan i september. Nu ska man lära, i höst står man på helt egna ben som tävlingsarrangör.

– Vi är så tacksamma för att helsingborgsklubben hjälper oss på lördag. Men sådan är endurovärlden. Man ställer upp för varandra, säger Fredrik Brandt.

Tävlingen startar klockan 10 på lördag och är troligtvis färdig framåt 15-tiden samma dag. Publiken kan komma riktigt nära de tävlande enduroförarna i skogen och man hoppas såklart att många Ljungbybor väntar med att klippa gräset (eller vad man nu gör en lördag) och istället kör ut till Myrebo och får uppleva riktigt fartfylld dramatik bakom de gulröda markeringarna i tallskogen hundra meter från SMK Ljungbys klubbhus.

Var det ligger? Ta till vänster på vägen mot Lagan (sett från Ljungby) strax efter Myreborondellen. Det står ”motorbana” på skylten.

- Nämen vi ställer väl oss här nånstans... Foto: Per Brolléus