NYHETER 2025-10-19 KL. 06:00

Gin-Emil: "Kunde gått käpprätt åt helsike"

Av Per Brolléus

Varenda detalj, vartenda samarbete, varenda steg – allt är omhuldat med enorm noggrannhet och smartness för Roger och Emil Lydén och deras gintillverkning. Men allt kunde gått käpprätt åt helsike redan tre veckor efter att den första flaskan gin var levererad. Då kom chocken: Sverige stänger ner.
– Men det blev, konstigt nog, precis tvärtom.

Gin-Emil:

Gintillverkande duon Roger och Emil Lydén, far och son, går snart in på år sex som högklassig gintillverkare. Medaljerna, diplomen och andra tunga utmärkelser fyller väggen bakom baren inne i det som är både fabrik, experimentverkstad och gårdsförsäljning med provsmakning.

– Det är rätt häftigt att ha det på det här sättet, menar Emil Lydén som sedan ett tag tillbaka ser sin kollega och pappa alltmer sällan ”på jobbet”.

– Han säger att han gått i pension, vilket har inneburit att han lämnat över allt pappersarbete till mig och dyker upp när vi har våra experimentdagar, är med och destillerar, buteljerar och håller en del provningar, säger Emil med ett gott skratt.

Och just experimenterandet är en av hemligheterna bakom den succé som Lydén Distillery gjort på väldigt kort tid.

– Vi testar nya kombinationer av spännande smaker i en liten tvåliters experimentpanna. Blir det bra där, så vet vi att det blir fantastiskt när vi skalar upp i vår 500-liters kolonnpanna, säger Emil och pekar på den stora kopparpannan med tillhörande tankar som står längs ena väggen i ”fabriken” – ett enda stort rum.

Destilleriets rabarbergin vid namn Rabarbaro går nu i pension, men genom att byta ut, öka på och lägga till nya smaker så kommer rabarbern garanterat få ett nytt syskon inom kort. Lydén Distillery Pink Gin har i en ny utgåva fått en del rabarber i sig, tillsammans med fläderblom och röda bär – och ännu mera lingon.

– Vi är ju extremt glada i att använda lingon. Men vår nyaste grej är äpplen.

Emil pekar på en 25-literskaraff.

– Lukta här… Det är helt jävla magiskt. Vi fick tag på en massa äpplen – och vad gör man då? Jo, man pressar dem, jäser dem och börjar destillera, såklart. Nästa år tänker vi ta det till en helt ny nivå. Då vill vi engagera hela Ljungby. Vi uppmanar alla att palla äpplen – från egna träd, alltså, men har grannen för mycket och säger okej, så kör. Kom hit med frukten eller så hämtar vi den så förvandlar vi det till äppelsprit.

Hade det velat sig illa så hade hela den här dryckessuccén från Ljungby kunnat vara ett minne blott redan månaden efter att den första flaskan var levererad.

– Ja, usch. Det var inte kul, suckar Emil.

– Vi hade precis börjat köra ut våra första batcher med Dry Gin. Flaskorna var levererade till Systembolaget, restauranger och barer när beskedet kom: Sverige stänger ner. Restauranger ringde hit och vill skicka tillbaka flaskorna, de sa att de inte kunde betala och allt kändes riktigt mörkt.

Emil och hans pappa Roger stod inför två val: satsa eller dö. De valde att satsa.

– Pandemin tvingade oss att bli mer kreativa – och att skynda på utvecklingen av nya sorter, som under samma år släpptes på Systembolaget. Istället för en ny sort per år blev det flera nya släpp på kort tid, och samtidigt började vårt gin sälja bra på Systembolaget. Parallellt var efterfrågan på handsprit enorm, så vi gjorde helt enkelt handsprit av restprodukten från gintillverkningen.

Det kolsvarta vände till ljus, och redan året efter, 2021, nådde allt sin peak. Emil och Roger blev korade till Årets Kronobergare i P4, fick guldmedaljer för sin gin – och deras Dry Gin utsågs till världens bästa London Dry Gin i World Gin Awards.

– En av hemligheterna bakom kvalitén är vattnet. Vi använder bara vanligt Ljungbykranvatten när vi producerar vår sprit. Vattenkvalitén är helt avgörande. Vi hade aldrig kunnat göra så här bra gin på det sättet i till exempel andra delar av landet.

Det som väntar härnäst för Emil är att få fram och leverera destilleriets julsnaps. Förra årets cirka 500 flaskor sålde slut på tre dagar.

– En spritexpert med stort inflytande, Emil Åreng, menade att det här var den bästa julsnapsen någonsin. Klart man blir otroligt glad och tacksam. I år har vi nästan 2 000 flaskor redo för leverans.

Varför inte 20 000? Eller 200 000? Emil har svaret på det.

– Vi är inte någon storskalig massproducent. Allt vi gör sker för hand – från destilleringen till att flaskorna fylls, korkas, etiketterna sätts på och paketeras. Det är ett hantverk från början till slut.

Gårdsförsäljningen har öppnat upp en spännande ny möjlighet för företaget – att sälja produkter direkt över disk, ofta i samband med destilleriets provningar. Emil ser det som ett värdefullt komplement som skapar ett mervärde och en helhetsupplevelse för besökarna. Även om han menar att det inte är avgörande för bolagets framtid, är det ändå en viktig del i att stärka kontakten med kunderna och ge dem en unik upplevelse på plats.

Men vi har kanske även en annan revolutionerande grej på gång. Säger inte mer än så.