NYHETER 2025-03-26 KL. 06:00

Inför debatten: Regiontopparna recenserar sig själva

Av Per Brolléus

Kritiken från sjukhuspersonal, politiker i västra länet, oppositionen, näringslivet och från Ljungbybor i allmänhet har varit svidande hård mot Region Kronoberg i vinter. Tjänstemannaförslaget där man ville göra om Ljungby lasarett till en stor vårdcentral fick mer eller mindre topplocket att gå hos många.

Inför debatten: Regiontopparna recenserar sig själva
Ida Eriksson (M) och Henrietta Modig Serrate (S) recenserar sin egen insats. Foito: Per Brolléus

På torsdag arrangerar tidningen Smålänningen en stor debatt i sjukhusfrågan. Inför debatten på Grand, där i princip alla kritiker samt ledande personer i Region Kronoberg finns på plats, lät Ljungby NU de båda regiontopparna Ida Eriksson (M) och Henrietta Modig Serrate (S) recensera sin egen insats i sjukhusfrågan.

Om ni skulle recensera det senaste året när det gäller ert förhållande till Ljungby lasarett, vad säger du då, Ida Eriksson?

– Om man tittar tillbaka på det här året så började vi med att skriva in i vårt avtal ”Ansvar för Kronoberg” att vi ska göra allt vi kan. Efter det så levererades en rapport till oss som vi svarade på med att be om fler utredningar för att se vilka alternativa lösningar finns det. Det var politikens svar på samplaneringsutredningen i maj förra året. Vi beslutade också då att vi skulle utreda en intraprenadsliknande bolagisering i stil med Norrtälje. Det har vi också gjort.

– Och i december så beslutade vi också om att utreda två separata sjukhus. Så det har vi också beslutat och gjort. Nu så har vi ett underlag på många hundratals sidor som ligger till grund för det beslutet som vi nu kommer att fatta och den inriktningen som vi kommer kunna se i Kronobergs sjukhusvård framöver.

Det har varit ganska högt tonläge här i Ljungby, för att tala försiktigt. Henrietta Modig Serrate, känner du och att ni har hanterat lasarettsfrågan på ett sätt som var perfekt?

– Jag tror att vi verkligen har försökt att lyssna in alla de olika åsikter och synpunkter som har funnits. Jag upplever inte att det har varit så högt tonläge i de mötena som jag har varit på. Jag har ju träffat många utav de här människorna, suttit ner och pratat med dem och verkligen lyssnat på deras synpunkter och aspekter.

Ida Eriksson:

– Tycker man ska ha stor respekt för att hälso- och sjukvården väcker ett sånt engagemang, att det är frågor som ligger verkligen nära våra invånare och medborgare. Men vi har ju också hela tiden känt att vi kommer leverera någonting bra, att vi verkligen har varit dedikerade till vårt uppdrag att se till att vi har så mycket akutsjukvård som möjligt på båda våra sjukhus. Så vi har nog känt att vi är dedikerade till vårt arbete.

Henrietta Modig Serrate:

– Vi har arbetat hårt, vi har vänt och vridit på alla utredningar, vi har gjort vårt arbete, vi har träffat folk, vi har gjort intervjuer, gruppintervjuer och samlat erfarenhet från hela landet. Så jag tror att vi har ju hela tiden varit så fokuserade på det vi ska leverera och har inte försökt bidra till att höja tonläget i någon debatt utan snarare tänkt att vi ska fokusera på att leverera det vi har lovat.

Vem är det då som har höjt tonläget? Är det Ljungbyborna själva eller är det tjänstemännen? Tonläget har ändå varit högt, Henrietta.

– Jag tror man ska ha stor respekt för att hälso- och sjukvården ligger nära människor. Och känslan av förändringar bidrar alltid till oro. Jag tror inte att det är någons fel. Jag tror att det är mänskligt, att man vill känna sig trygg.

– Så jag tror bara att man får ha stor respekt för det. Men vi har ju också tyckt att det har varit viktigt att få sitta ner med människor och prata i lugn och ro. Det har vi ju ägnat väldigt mycket tid åt.

Det är bara några veckor sedan det var 5000 som demonstrerade mot en försämrad sjukvård här i stan. Vad tänker du om det, Ida?

– Jag tänker att det är precis som Henrietta säger att de här frågorna är verkligen frågor som berör och väcker känslor. Och vårt mål under hela processen har varit att kunna möta alla våra medborgare där man befinner sig. Och det har vi också försökt att göra under hela det här året som har gått. Vi har försökt att möta så många medborgare som möjligt. Just för att kunna ha goda samtal om hälso- och sjukvården.

På torsdag 27 mars arrangerar tidningen Smålänningen en debatt på Grand. På plats kommer ansvariga regionpolitiker, representanter från näringslivet, lokala politiker, sjukvårdspersonal samt allmänheten finnas för att debattera sjukhusfrågan.

På scenen finns bland annat Nibes vd Gerteric Lindqvist, regiontoppen Henrietta Modig Serrate och sjukhusdebattören Ola Johannesson.