NYHETER 2025-11-03 KL. 14:20

”Jag bara skrek, sen minns jag inte mycket mer”.

Av Per Brolléus

– Jag bara skrek, sen minns jag inte mycket mer.
Så säger Ann-Mari Kucan efter att hon vunnit SM-guld i konsten att laga mat till äldre. I helgen avgjordes tävlingen om mat i offentlig verksamhet och av de tre finalisterna så var det Ann-Maris persiljefyllda järpar med pommesduchesse och lingongräddsås som tog hem segern.

”Jag bara skrek, sen minns jag inte mycket mer”.
Ann-Mari Kucan, kocken från Björkäng i Lidhult. Foto: Ljungby kommun

– Det var så helt fantastiskt kul att det inte går att beskriva. Cheferna stod bara och hoppade och jag fick gå upp på scenen framför hundratals personer som applåderade. Jag bara skrek och sen minns jag inte mycket mer. Har ingen aning om vad de frågade mig om, säger Ann-Mari och skrattar så det dånar i köket på Björkäng i Lidhult.

Men motsatsen till euforin på scenen var, enligt Ann-Mari själv, den troliga huvudorsaken till att hon vann. Konkurrenterna i finalen var två betydligt yngre kockar, en kock från Växjö och en från Kävlinge.

– Tror min rutin i köket avgjorde och det lugnet jag lyckades behålla. Är man 49 år så har man varit med om betydligt allvarligare grejer än det här.

Ann-Mari Kucan är bästa i Sverige på att laga mat till seniorer. Foto: Ljungby kommun

Tävlingen bestod av två olika maträtter, en som kocken valt själv och en hemlig låda som man skulle tillaga – fem portioner av varje.

– Kanske var det med mina honungsglaserade morötter som fällde avgörandet. Jag vet inte, men dom var bra.

Redan förra året var Ann-Mari på plats vid finalen. Hela hennes kök tävlade då i en annan klass, seniorkök, och hon insåg att man kunde ställa upp även i singeltävlandet.

– Jag skickade in ett recept, text om mig själv och ett foto. Fick en chock i juni när det visade sig att jag var en av tre tävlande i finalen.

Och nu blir det mer matlagning i offentliga sammanhang. Ann-Mari vann ett pris där hon får en ett par dagar i Stockholm där det ska lagas och smakas på mat tillsammans med tävlingens sponsorer.

Men det är hemma i köket på Björkäng hon trivs allra bästa. Här lagar hon och övriga köksgänget mat till såväl äldreboendet, alltså Björkäng, som till hemtjänsten, skolan och förskolan.

– För mig har det nog varit matlagning som gällt hela livet, berättar seniorkocken som snart har 30 år bakom sig i yrket.

– Men det här var ju helt otroligt. Och rätt gott att spöa grabbarna, avslutar Ann-Mari med ett skratt som dånar ut i diskrummet i Lidhult.