NYHETER 2025-01-11 KL. 06:07

Kakelugn och radio räddade strömlösa veckor

Av Carina Nilsson

Joakim Olofssons syster med familj hade kommit för att fira Joakims födelsedag lite i förväg. Men kvällen blev inte som de hade tänkt sig. Stormen Gudrun drog in över Småland och blockerade vägarna till Snörsjö och orsakade strömavbrott för hundratusentals människor. I Snörsjö skulle det ta tre veckor innan byborna fick elen tillbaka.

Kakelugn och radio räddade strömlösa veckor
Efter stormen Gudrun lät Joakim sätta in en vedspis i köket. "Eldar jag i vedspisen och kakelugnen så blir hela huset varmt" säger han. Foto: Carina Nilsson

Det knastrar i vedspisen i köket i Joakims hus i Snörsjö och i vardagsrummet värmer kakelugnen.

– Vedspisen satte jag in efter Gudrun för att jag ska kunna laga mat och baka om något liknande skulle hända igen, säger han.

Även om vedspisen saknades 2005 tror Joakim att Snörsjöborna var bättre förberedda än de flesta.

– Vi är vana vid strömavbrott här, det var inte första gången om man säger så, och vi har fortfarande luftledningar, säger han.

"Vi lagade både spaghetti med köttfärssås och bakade pizza i kakelugnen. Det gick när man var tvungen" säger Joakim Olofsson. Foto: Carina Nilsson

Den 8 januari försvann strömmen redan på kvällen, strax efter att Joakims syster hade kommit.

– Vi fick baka pizza i kakelugnen i stället för i ugnen. Gästerna kunde inte köra hem utan fick stanna kvar. Jag minns att det blåste något enormt under natten, man hörde hur vinden tog i, men på morgonen när vi kom upp var det alldeles tyst. Inte ens en fågel hördes, allt var liksom helt stilla, säger Joakim.

När han gick ut till byvägen utanför gården såg han hur vägen var helt blockerad av nerfallna träd – åt båda håll.

– Eftersom det var så tyst så förstod vi att det var ingen hjälp på väg från samhället. Telefonerna fungerade inte och inte heller internet. Vi var helt avskurna från omvärlden och det var en obehaglig känsla att inte kunna ta sig ut om någon skulle bli sjuk. Jag och min granne, Bengt-Göran Thelin, bestämde oss för att röja vägen och hjälptes åt att såga. Det låg ungefär ett träd varannan meter. Vid ett tillfälle blev jag träffad av ett träd men som tur var tog bilen den största smällen. Hade inte bilen stått där vet jag inte hur det hade gått, säger Joakim.

Fotogenlampan med tillhörande stearinljus var den bästa ljuskällan när elen var borta i tre veckor. Foto: Carina Nilsson

Telefonerna i byn började fungera ganska snabbt igen, men mobilerna hade ingen täckning eftersom masterna hade blåst omkull. Och veckorna gick utan att elen kom tillbaka.

– Jag var aktiv i civilförsvaret under många år och hade ansvar för ett område här omkring, så jag var ganska väl förberedd hemma. Jag hade radio, ved till kakelugnen och vatten att hämta i brunnen. Men det var väldigt jobbigt att hämta vatten i hinkar och att elda hela tiden för att hålla huset varmt. Varje gång man kom hem från jobbet var det utkylt inomhus, säger Joakim och fortsätter:

–Allt som behövde göras tog väldigt lång tid och allt behövde förberedas, helst under de ljusa timmarna medan man kunde se ordentligt. På kvällarna fick man läsa i fotogenlampans ljus eller lyssna på radio. Radion blev jätteviktig, framför allt P4 Kronoberg så att man kunde höra hur det gick med allt efter stormen.

Efter stormen Gudrun satte Joakim in en riktig vedspis med tre kokplattor och en ugn, där han kan laga mat om det blir ett långvarigt strömavbrott. Foto: Carina Nilsson

Många skogsägare fick stora områden förstörda under Gudrun. Men Joakims skog klarade sig bra.

– Jag hade mycket nyplanterat, de träden var inte tillräckligt höga för att blåsa omkull. Men jag hade också satsat på lövträd tidigt. Jag lärde mig på skogsbruksskolan, att se på ett träd som ett X. Ett träd med en stor krona har ofta ett lika stort rotsystem. Tittar man då på en gran så förstår man varför så mycket gran blåste omkull, särskilt som det var blött i markerna.

Snörsjö var en av de sista byarna som fick strömmen tillbaka efter stormen Gudrun. Men trots att mängder av ledningar grävdes ner går elen fortfarande i luftledningar längs med vägen.

Radion var Snörsjöbornas enda kommunikation med omvärlden när byn blev helt isolerad. "Jaktradion hade nog också fungerat men det tänkte vi inte på." Foto: Carina Nilsson

– Vi har fått fiber i byn, och det kan man ju verkligen undra, varför de inte grävde ner elledningarn samtidigt som fibern så man kunde fått ner kostnaden, säger Joakim och fortsätter:

– Vi lärde oss mycket av stormen Gudrun i samhället, men vi glömmer också fort. Samtidigt behöver vi kanske vara bättre förberedda än någonsin idag med tanke på hur det ser ut i omvärlden, klimatet och mycket annat, säger Joakim. Olofsson.