Av Per Brolléus
I 15 år har katthemmet Smålandskatten funnits i Ljungby där frivilliga personer lagt sitt liv för att rädda hemlösa katter. Men nu hotas katthemmet av stängning och orsaken är att Smålandskatten inte har tillstånd att bedriva verksamheten.
Den 8:e januari ska Smålandskattens föreståndare vara på plats i Växjö Tingsrätt. Åtalspunkten är brott mot djurskyddslagen eftersom katthemmet har saknat tillstånd från länsstyrelsen att vara just katthem.
Två gånger, 2017 och 2020, har föreståndaren för Smålandskatten lämnat in en ansökan till länsstyrelsen. Båda gångerna har länsstyrelsen krävt kompletterande uppgifter, men dessa har, enligt åtalet, inte skickats in. Vid ett tillfälle har föreståndaren frågat Länsstyrelsen Kronobergs djurskyddshandläggare rakt ut om vad mer hon behöver komplettera med. Efter diverse kommunikation mellan Smålandskatten och länsstyrelsen så har de kompletterande uppgifterna inte skickats in och därmed har verksamheten inte fått något tillstånd.
Hundratals katter har fått nytt hem via Smålandskatten, men man saknade tillstånd för sin verksamhet och åtalas nu för brott mot djurskyddslagen.
Nu har det gått fyra år sedan Smålandskatten senast fick avslag och någon ny ansökan om tillstånd att bedriva sin verksamhet har man inte skickat in. Men, från katthemmets sida menar man att ett tillstånd ändå finns då man ingår i organisationen Kattkommando Syd, som i sin tur har tillstånd.
– Vi är ett stödhem för katter och vi omplacerar katter under Kattkommando Syd, menar föreståndaren i sms till Ljungby NU. Vi följer alla stadgar och kontrakt som vi har gentemot Kattkommando Syd.
Men Länsstyrelsen är obeveklig och menar att föreståndaren och Smålandskatten måste ha ett eget tillstånd. För polisen och åklagaren berättar länsstyrelsens djurskyddshandläggare att man haft mycket kontakt med föreståndaren.
– Reglerna säger att om man omplacerar eller säljer mer än ett visst antal katter så krävs tillstånd, detta är påtalat till föreståndaren åtskilliga gånger. Efter flera påminnelser om att komplettera ansökningarna om tillstånd så har länsstyrelsen gett avslag på ansökan, säger djurskyddshandläggaren.
– Trots detta så fortsätter föreståndaren att bedriva tillståndspliktig verksamhet utan tillstånd. Det har visat sig, vid minst ett tillfälle, att jourhemmet inte varit lämpligt ur djurskyddssynpunkt, säger djurskyddshandläggaren i Åklagarmyndighetens förundersökning.
I förundersökningen framgår det vidare att länsstyrelsen har fått in anmälningar avseende föreståndaren att hon förmedlat eller sålt ett stort antal katter.
– Antalet katter har länsstyrelsen kunnat se på bland annat Facebook och på Smålandskattens hemsida. Gränsen går vid tre katter. Exakt hur stort antal katter som förmedlats eller sålts är svårt att säga, menar djurskyddshandläggaren i förundersökningen, samtidigt som hen med säkerhet kan säga att det är långt över gränsen.
Länsstyrelsen är medvetna om att Kattkommando Syd har eget tillstånd, men menar att det inte gäller för Smålandskatten.
– Djur som lider är min akilleshäl, skriver föreståndaren till Ljungby NU.
I polisförhör med Kattkommando Syd ser de sig som en paraplyorganisation som har olika förmedlare av hemlösa eller vanvårdade katter och att Smålandskatten är en av dessa förmedlare. Kattkommando Syd, som agerar i Skåne och Blekinge, har sitt huvudsäte i Karlskrona.
Föreståndaren för Smålandskatten har i tidigare förhör påpekat att regelverken är svåra då länsstyrelsen i Skåne och Blekinge har sin egen tolkning av vilka regler som gäller medan länsstyrelsen i Kronoberg har en annan syn.
– Det är samma land men ändå olika regler så det gör det väldigt förvirrande när man ska följa det, säger föreståndaren i polisförhören och förnekar brott.