NYHETER 2024-06-07 KL. 16:45

Ledare i utpressarliga dömd till fängelse

Av Per Brolléus

En liga som pressat unga män på pengar fick på fredagen sin dom från Växjö Tingsrätt. Den som varit ledande i ligan är en 20-åring från Älmhult som döms till två års fängelse för en rad brott, bland annat 40 fall av utpressning.

Ledare i utpressarliga dömd till fängelse
28 unga killar pressade på stora belopp via Snapchat. 20-åring från Älmhult dömd till två års fängelse.

Tillsammans med en 25-årig kvinna från Kristianstad och ytterligare fyra personer i 20-årsåldern har gänget via falsk identitet och via snapchat chattat med killar i samma ålder. Det falska kontot, som utgett sig för att vara en vuxen kvinna, har skickat nakenbilder till killarna och därefter avslöjat att allt tjejen på bilderna bara är 14 år. Därefter har ligan krävt pengar av killarna för att de inte skulle bli ”uthängda som pedofiler”.

Totalt är det 28 killar som har betalat en ”lösensumma” för att undkomma att bli uthängda. Summorna har börjat på belopp mellan 5 000 och 10 0000 kronor, men så fort en summa betalats in har utpressarligan krävt mer pengar.

Den 25-åriga kvinnan från Kristianstad döms till åtta månaders fängelse och övriga i utpressarligan får böter och villkorliga domar. Deras roll har bland annat varit att ta emot lösensumman från killarna. Bland dessa finns ytterligare en person från Älmhult.

Killarna som lurats finns utspridda i hela landet och det rör sig om stora belopp i skadestånd som krävts från de åtalade.

Tingsrättens beskrivning av målet:

Tingsrätten har i målet hört 28 personer som utsatts för liknande brott. Samtliga är yngre män, varav en del var under 18 år när händelserna inträffade, bosatta på olika håll i landet. De har på Snapchat fått kontakt med vad de trodde var en vuxen kvinna som erbjudit sig att sälja nakenbilder. Kort tid efter att betalning gjorts har de kontaktats av en person som påstått att säljaren av bilderna i själva verket är 14 år gammal, att köparen därför gjort sig skyldig till brott och att polisanmälan kommer att göras om inte skadestånd betalas. I de flesta fall har den som kontaktat målsägandena uppgett att han arbetar på ett skyddat boende där den påstått minderåriga flickan vistas. I några fall har den som kontaktat målsäganden uppgett sig vara flickans storasyster. Efter att betalning gjorts har målsäganden i regel utsatts för nya krav och tvingats betala ytterligare belopp.

Målsägandena har blivit skärrade över att bli anmälda och uthängda samt har inte sällan skämts över att ha köpt bilderna. De har trott på påståendet att de gjort sig skyldiga till brott samt därför riskerade åtal, skadeståndskrav och att bli uthängda som pedofiler. Många har berättat att de blivit lättade när polis kontaktade dem och förklarade att de inte begått brott utan i själva verket utsatts för brott. Många har under lång tid mått mycket dåligt till följd av händelsen och flera har förlorat sina sparpengar eller fått ta lån eller sälja saker för att kunna betala.

Bevisningen har förutom målsägandenas uppgifter bestått av bl.a. smskonversationer, telefontömningar, Swishhistorik och kontoutdrag. Tingsrätten har bedömt att bevisningen mot de tilltalade är mycket stark och har i huvudsak dömt dem för att på olika sätt medverkat vid utpressningen eller för att ha tagit emot utpressningspengarna.

AA har drivit och organiserat utpressningsverksamheten och döms till två års fängelse. BB har i några fall själv utpressat och har utöver det på olika sätt hjälpt AA att utpressa. Hon döms till åtta månaders fängelse. CC har medverkat vid utpressning men i mindre utsträckning och döms till skyddstillsyn med samhällstjänst. Övriga tilltalade har tagit emot utpressningspengar på sina konton och döms för penningtvättbrott till villkorlig dom.

De tilltalade ska också i varierande omfattning betala skadestånd till målsägandena för den ekonomiska skada de drabbats av och för kränkning.