Av Erik Johannesson
När resten av landet firar Kristi Himmelsfärd är det Loshulta Torsda som är den rådande traditionen i Loshult. Den långlivade seden har under långa tider varit en lokal angelägenhet - nu har den hamnat på Unescos lista över immateriella kulturarv.
– Det känns jättestort, säger Elisabet Bertilsson från Loshults församling.
Gångdagarna är en medeltida sed med katolskt ursprung, som firades i Sverige fram till 1772 då den förbjöds av kyrkan. Men i Loshult har den levt kvar - både med kyrkliga inslag och mer handgripliga traditioner.
– På Loshulta Torsda vandrade folket från grannbyarna till Loshult, både för att fira gudstjänst och för att besöka marknaden som anordnades. Det kunde gå ganska vilt till och slutade inte sällan med slagsmål - det finns ett domstolsprotokoll som är 200 år gammalt som vittnar om hur de slogs och hur Loshultsborna drev tillbaka smålänningarna över gränsen, skrattar Elisabet Bertilsson.
När traditionen fick en nytändning 2022 var det dock inte handgemäng som var på agendan. Byn samlades kring en mobil kalkbränningsugn som lånats in från Lunds stift, för att framställa kalk som skulle användas för att renovera kyrktornet. Under tre dygn behövde ugnen vaktas, och föreningar, församling och lokalbor ställde upp som eldvakter - med både sammanhållning och en fin kyrka som behållning.
– Sedan några år tillbaka har vi även Musikveckan i Loshult. Loshulta Torsda är något som har firats här i långa tider, och vi vill hitta ett sätt att hålla traditionen levande. Jag började själv reflektera över traditioner som vi bevarat av gammal hävd i gudstjänsten - bland annat att offra pengar på altaret och framförandet av ett körverk i slutet av gudstjänsten som har varit en tradition i minst 80 år, säger Elisabet.
Lika länge finns det också bevis för att servering varit viktig. Numera är det Loshults hembygdsförening som ansvarar för denna del av traditionen, som ger dagen karaktär av hemvändardag.
Genom sin dotter fick Elisabet för en tid sedan vetskap om Unescos lista över immateriella kulturarv, som i Sverige hanteras av ISOF -
Institutet för språk och folkminnen. Ett förslag om att ta upp traditionen på listan skickades in, och i mars kom beskedet - Loshulta Torsda är nu klassat som ett immateriellt kulturarv av Unesco.
– Jättekul, och nu känner vi ju att vi vill fortsätta hålla detta levande - kanske med en marknad nästa år, säger Elisabet Bertilsson.
– Det finns en och annan frivillig som lovat att de kan ställa upp med slagsmål om det blir aktuellt, men vi får väl se hur det blir med den saken, skrattar hon.
Förberedelserna inför årets firande med musikvecka är i full gång - och evenemanget har fått lite oväntad draghjälp, berättar Elisabet.
– Vi har blivit omnämnda på Roxettes officiella blogg - den har över 50 000 följare, så vi får se hur många som dyker upp, skrattar hon.
Anledningen till det är att en av artisterna under veckan är Christoffer Lundqvist, musikproducent och artist som bland annat har jobbat med Roxette och är basist och låtskrivare i bandet Brainpool.
– Till oss kommer han med projektet The Mothership, där han spelar meditativ improvisationsmusik på 25 instrument. Det kommer att bli riktigt spännande, säger Elisabet.