Av Per Brolléus
Moderaterna och Kristdemokraterna har nu lagt fram ett gemensamt förslag om att avveckla Bolmsö och Vittaryds skola samt Astradskolans högstadium. Målsättningen är att detta ska genomföras till höstterminen 2025.
Barn- och utbildningsnämnden i Ljungby står inför stora utmaningar, likt många andra kommuner, när det gäller kvalitet, kapacitet och ekonomi. Minskande elevantal, ekonomiska underskott och behovet av ökad måluppfyllelse är några av de faktorer som påverkar beslutsprocessen, menar man från Moderaterna och Kristdemokraterna i Ljungby
Den 30 januari fick nämnden information om möjliga alternativ och deras konsekvenser. Att inte genomföra några förändringar skulle enligt utredningen innebära en risk att barn och elever inte får den undervisning och det stöd de har rätt till.
– Det handlar inte om att svika landsbygden eller ignorera människors känslor, utan om att skapa en hållbar framtid där varje barn får den bästa möjliga utbildningen, säger Marcus Walldén som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
– Samtidigt måste vi hitta en balans som fungerar för hela kommunen, både stad och landsbygd. Det är en svår och känslomässig process, men i slutändan handlar det om att prioritera barnens behov, säger Marcus Wallden, ordförande i.
Susanne Lindgren kämpar för småsdkolornas bevarande. Foto: Privat och Tobias Johansson
För bara tre dagar sedan demonstrerade 300 personer mot skolnedläggningshotet. En av initiativtagarna till demonstrationen, Susanne Lindgren som har barn på Vittaryd skola, hoppas att förslaget inte blir verklighet.
– Vi har ju hela tiden vetat var de står i frågan. Men jag hoppas verkligen att de inte får majoritet för förslaget, säger Susanne till Ljungby NU några minuter efter att hon fått beskedet.
Förslaget om skolavvecklingen kommer att presenteras för beslut i barn- och utbildningsnämnden på torsdag. Moderaterna och Kristdemokraterna har också enats om att skolorna på kommunens serviceorter, samt Angelstadskolan, ska vara kvar. Angelstadskolan föreslås behållas på grund av sitt elevantal och geografiska läge i förhållande till Bolmens östra strand.
Ljungbys serviceorter omfattar Agunnaryd, Hamneda, Lagan, Lidhult och Ryssby. Dessa orter, tillsammans med centralorten, anses vara avgörande för kommunens hållbara och långsiktiga utveckling.
Anne Karlsson (S) lovar ge besked om hur se ser på frågan under torsdagen. Foto: Per Brolléus
För att M- och KD-förslaget ska gå igenom måste man får stöd av fler partier i kommunfullmäktige. Förra gången skolnedläggningen var uppe på tapeten var det Socialdemokraterna "som havererade" nedläggningen. Men hur de tänker göra den här gången är oklart.
– Vi kommer att agera, men gör det först på mötet i Barn- och utbildningsnämnden under torsdagen, skriver Anne Karlsson i ett sms till Ljungby NU.
Ljungby kommun ligger på plats 254 av 290 kommuner gällande gymnasiebehörighet, något som barn- och utbildningsnämnden vill förbättra.
– Vi behöver genomföra denna förtätning för att säkerställa en laglig och effektiv verksamhet när det gäller elevstöd. För närvarande är det våra elever med störst svårigheter som drabbas av att vi har många små enheter, vilket gör att vi inte kan frigöra tillräckliga resurser för elevstöd i den omfattning som behövs. Vi har stor respekt för att detta ställningstagande skapar oro och väcker många frågor. Men priset för en levande landsbygd kan aldrig ske på bekostnad av våra barns rätt till en likvärdig skola, avslutar Emil Torstensson, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.