NYHETER 2024-09-25 KL. 14:18

Näringslivschefen självkritisk: "Behöver bli bättre"

Av Per Brolléus

Ljungby tappar rejält i Svenskt Näringslivs ranking när det gäller företagsklimatet. Ljungby faller från 66:e till plats nummer 90 bland landets samtliga kommuner.
– Vi måste bli bättre, så enkelt är det, säger Ljungby kommuns näringslivschef Per-Åke Adolfsson.

Näringslivschefen självkritisk:
"Ljungby ska bli bättre", säger näringslivschefen Per-Åke Adolfsson. Foto: Per Brolléus och Ljungby kommun

Enligt utlåtande från Svenskt Näringsliv så pekar man på att Ljungby kan bli bättre på viktiga frågor som till exempel information, dialog och attityder.

– Ja, det är uppenbart så, bekräftar näringslivschefen. Handläggningstider, tillståndsbitar och även bemötande måste höjas.

Är ni dåliga på bemötande?

– Nej, men vi kan såklart bli ännu bättre.

Svenskt Näringslivs Ulrica Bennesved påpekar dock i sina kommentarer kring Ljungbys resultat att i mångt och mycket ligger man kvar på samma nivå.

– Men andra kommuner har blivit ännu bättre, flikar Per-Åke in.

I Kronobergs län finns det en kommun som verkligen sticker ut – Markaryd. Kommunen är nu tolva i Sverige och näringslivschefen John Karlsson är stolt över hur man lyckats.

– Det är den bästa placeringen sedan rankingen startade 2002. Det är otroligt roligt och ett bevis på att det blir bra när näringslivet och kommunen jobbar tillsammans.

När det kommer till betyget för ett sammanfattande omdöme så får Markaryd ett riktigt toppbetyg och hamnar på fjärde plats i landet.

– Kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder har blivit bättre. Vi har en samsyn och vi försöker att arbeta prestigelöst och göra skräddarsydda lösningar. HR-avdelningen har en viktig bit att fylla för att hitta rätt folk till kommunen, säger John Karlsson.

Svenskt näringsliv konstaterar i sin rapport att de kommuner som aktivt förbättrar sitt företagsklimat också kan se en jobbtillväxt, något som John Karlsson bekräftar.

– I stort sett alla som kommit hit från Ukraina, Syrien och andra delar av världen har fått jobb.

För Älmhult är Svensk Näringslivs ranking tvärtom. Plats 266 är ett närmast uselt resultat. Sedan 2017 har Älmhult gått från plats 97 till dagens 266, vilket i och för sig är tre placeringar bättre än förra året.

Svensk Näringslivs ranking av företagsklimatet:

Ljungby, 90

Markaryd, 12

Älmhult, 266

Alvesta, 82

Lessebo, 243

Uppvidinge, 171

Tingsryd, 225

Växjö, 131

Värnamo, 65

Osby, 101

Laholm, 117

Halmstad, 222

Hylte, 164

Hässleholm, 253

Bäst i Sverige:

1 Vårgårda

2 Trosa

3 Burlöv

Sämst i Sverige:

288 Högsby

289 Degerfors

290 Norberg