Av Erik Johannesson
Dags för naturfilmsfestival i Älmhult. Martin Falklind, som nyligen föreläste i Ljungby, kommer visa sin film om malar. Osbysjön och Möckeln är två av få sjöar i landet där malen fortfarande finns. Festivalen äger rum 4-6 april.
Tv-serien Fiskarnas Rike sändes på SVT under våren. Under sju år har Martin Falklind och hustrun Maria Ålander jobbat med ge en ny bild av fiskarna i våra svenska vatten - bland annat med ett besök i Osbysjön, där den mytiska malen fångades mitt i parningsakten.
– Många av scenerna ligger det veckor av arbete bakom. Malarna i Osbysjön var en ren lyckträff, säger Martin Falklind, som i april kommer till Älmhult för en nysatsning på en naturfilmfestival med nationell uppslutning.
Långt innan Martin Falklind började utrusta sig med avancerade undervattenskameror, dykutrustning och undervattensdrönare väcktes intresset för livet under vattnet.
– När jag var tre började jag fiska krabbor, och långt efter att mina kompisar hade tröttnat så satt jag kvar på bryggan och studerade dem. I skolåldern så var jag alltid sen från rasterna för att jag var och metade i bäcken intill skolan.
Fiskarnas Rike är produkten av sju års arbete - resultatet är två säsonger med totalt sex timmars sändningstid. Den andra säsongen sändes på SVT under våren, och ger en unik inblick i både livet under våra svenska vattenytor och i hur vi människor under lång tid betraktat sjöar och hav som en oändlig resurs.
– Både jag och min fru Maria sade upp oss från våra jobb, och bestämde oss för att göra det här. De första fyra åren var en tid av ångest och arbete dygnet runt, och jag upplevde att vi hela tiden misslyckades med det vi filmade. Efter en tid hittade Maria ett system där vi kunde sortera materialet enligt en tredjedelsprincip. En tredjedel blev oanvändbart, en tredjedel blev helt okej, och en tredjedel blev toppen.
Och med mer än tusen timmars insamlat material är det just toppen av det stora filmberget som utgör basen för Fiskarnas Rike. Där finns bland annat en episod som skildrar hur en göshane vaktar sina ägg från både en hungrig kräfta, retsamma abborrar och närgångna dykare. Som tittare är det svårt att inte förundras över hur det går att komma så nära det vilda vattenlivet utan att skrämma bort allt levande.
– Scenen med gösen krävde flera dagars arbete bara för att vänja fisken vid vår närvaro. Det är lätt att ha bilden av att fiskar bara sprattlar omkring i sjön, men många gånger har de ett väldigt tydligt mönster av var de befinner sig under olika platser på dygnet. När jag precis flyttat till Lerum som barn spenderade jag en hel sommar vid Säveån. Jag hade fått höra att man kunde killa öring på magen om man bara lade tillräckligt med tid på att vänja dem vid mänsklig närvaro. Jag låg där med en hand i vattnet, och innan sommaren var slut hade jag nått mitt mål, så ja - jag har killat en vild öring på magen.
Både gösen och malarna syns i del två av tv-programmets senaste säsong, som handlar om stora fiskar.
– Malen i Helge Å och Osbysjön är en spännande historia - både för att den har återetablerat sig i sjöarna efter att kraftverket i Hästberga rasade och för att det är en fantastisk och osannolik fisk som det faktiskt går framåt för. Mikael Svensson och Anna Fohrman som är med i programmet har lagt ner ett stort engagemang på att följa artens utbredning sedan den kom tillbaka till Osbysjön.
Malen är helt fredad från fiske på grund av sin sällsynta ställning, och att fånga två individer i en intensiv parningsakt på film var inget Martin hade räknat med.
– Helt ärligt så var det en ren lyckträff. Inget förberedelsearbete som med gösen, vi gick i stort sett bara ner under vattnet med våra kameror och trillade rakt in ett tillfälle som blev långt mer än vi förväntat oss av besöket i Osby!
Rickard Pihl är ordförande i föreningen Naturfilmarna, och ser fram emot att testa att köra festival på en ny plats.
– Efter många år i Hunnebostrand känner vi att det är dags att röra på oss, och faller det väl ut i Älmhult ser vi gärna på möjligheten till en fortsättning.
Richard är själv aktuell med en film om den hotade svenska sandödlan på festivalen.
– För oss i branschen är sådana här festivaler viktiga tillfällen att både träffas internt och möta en publik. Att uppleva naturfilm hemma på sin tv kan vara fascinerande, men ofta är det ambitiösa produktioner, som verkligen kommer till sin rätt på bioduken. Vi hoppas på bra uppslutning och många möten när vi kommer till Älmhult.