NYHETER 2025-03-30 KL. 06:00

Nedskräpning är dyrt – men billigast i Ljungby

Av Per Brolléus

Nedskräpninge kostar kommunerna enorma belopp varje år. Men Ljungfby klarar sig skapligt billigt undan. Men här får inte sällan markägare ta smällarna. Utanför Lidhult hittade en markägare en jacuzzi släng i hans skog i förra veckan.

Nedskräpning är dyrt – men billigast i Ljungby
Johanna Ragnhartz, vd Håll Sverige Rent. Foto: Pressbild och Adobe

Ljungby kommun lägger minst pengar på nedskräpning i västra Kronoberg. Totalkostnaden, som Håll Sverige Rent, sammanställt är för Ljungbys del 228 200 kronor, vilket blir åtta kronor per invånare.

I Markaryd är slutnotan ungefär lika hög för att plocka upp sådant som folk slängt på gator eller i parker som i Ljungby. Men eftersom man är färre invånare så blir det 23 kronor per invånare. För Älmhult är totalkostnaden över en halv miljon och blir 32 kronor per kommuninvånare. I Växjö är nedskräpningen ett betydligt större problem. Över 4 miljoner kronor tvingas kommunen betala för att rensa skräp som alltså inte ingår i kostnaden för att tömma papperskorgar och motsvarande skräpkärl.

Men kostnader för nedskräpning är inte bara något som kommunen ryker på. I onsdags i förra veckan drabbades en markägare i Lidhult av en trist och kostsam upptäckt. Någon eller några hade helt enkelt tömt ett mindre berg av all möjlig skräp på markägarens tomt.

– Högen med skräp innehöll i princip allt möjligt från hushållssopor till möbler, berättar Staffan Käll på polisen dit markägaren gjorde en anmälan om nedskräpning.

– Som pricken över i:et hade något slängt ett jacuzzibad hos markägaren. Alltså, det är gratis att lämna in sådant här på återvinningscentralen. Att slänga det i naturen är såklart ett jäkla ofog, menar Staffan Käll.

Markägaren i Lidhult får nu själv ta hand om möbler, hushållssopor och ett jacuzzibad.

Kommunernas kostnader för all nedskräpning i hela landet överstiger en halv miljard kronor.

– De verkliga kostnaderna för nedskräpning är sannolikt betydligt högre än vad som rapporterades in förra året, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent och förklarar att kommunerna inte riktigt fått ordning på sin inrapportering, vilket det är lag på.

– Så småningom hoppas vi få en tydligare bild av vad nedskräpningen faktiskt kostar samhället.