Av Per Brolléus
Röntgenavdelningarna på såväl Ljungby som Växjö Lasarett har historiskt varit flaskhalsar i vården. Framför allt har röntgenavdelningen på Centrallasarettet i Växjö varit hårt drabbade av långa kötider, inte minst i samband med pandemin.
Nu är köerna borta och man har inte en enda hyrsköterska, något som avdelningschefen Helena Zizmond är väldigt glad över, på Ljungby lasarett.
– Det krävs mod att tänka nytt. Och här har vi vågat det.
Röntgenmottagningarna är en flaskhals för väldigt många andra mottagningar. Innan en patient är röntgad eller har undersökts med ultraljud så kan inte ”nästa” vårdavdelning göra särdeles mycket. Går det trögt på röntgen hackar en hel del annan verksamhet på lasaretten.
Det man har gjort på röntgenavdelningen på Ljungby lasarett är att man byggt ett system där röntgenläkarnas jobb avlastas av röntgenssköterskorna som i sin tur får sina arbetsuppgifter avlastade av undersköterskorna.
– Vi kompetensutvecklar helt enkelt hela kedjan. Det gör att undersköterskorna har fått mer avancerade uppgifter och de tycker jobbet blivit betydligt roligare, säger Helena Zizmond.
Resultatet: Inga köer och inga hyrsköterskor.
– Ja, det är fantastiskt bra. Ett förändrat arbetssätt som i slutänden inneburit att vi hinner med fler patienter och fått en arbetsplats där kompetensnivån höjs på jobbet, inte bara via kurser och utbildningar.
För Växjö Centrallasaretts del så har man ännu inte gjort dessa förändringar, utan har fortfarande problem med långa kötider och en lägre effektivitet.
– Men dom har börjat andas på det här arbetssättet nu, berättar avdelningschefen i Ljungby. Och det här sättet måste genomföras i Växjö. Kompetensförsörjningen är helt enkelt inte tillräckligt hög. Vi måste nyttja de människor vi har på ett bättre sätt.
Anledningen till varför man på röntgenavdelningen i Växjö inte har anammat Ljungbymodellen är enligt Helena Zizmond en det finns en oro där att förändra.
– Det krävs mod att våga tänka nytt. Jag tror att det här sättet som vi anammat är ett måste på många andra mottagningar runt om i hela landet. Röntgenavdelningen Växjö är i uppstarten av det här förändringsarbetet.
Röntgenavdelningen på Ljungby lasarett var en av de första avdelningarna i landet att genomföra arbetet, långt innan Helena Zizmond blev chef.
– Att låta fler få kvalificerade arbetsuppgifter är jättebra. Idag försvinner mycket tid från att utföra avancerade insatser till att sköta kringuppgifter som att ta emot patienter, hjälpa till med att ta av kläder eller liknande.
– Samtidigt, menar Helena, så gör vi inte det minsta avkall på kvalitén eller på patientsäkerheten. Den här Ljungbymodellen är en succé – för alla.