Av Per Brolléus
Det dubbla, att både sorgen och hoppet är så närvarande – det var Olof Björkmarkers största intryck från resan till Ukraina han precis kommit hem från.
– Att se gravarna med tusentals stupade och samtidigt sätta sig och ta en glass och prata med folk som på fritiden gör allt för att hålla uppe moralen och stridsviljan, det är speciellt.
Olof Björmarker är ansvarig för beredskapsfrågor i Ljungby kommun och tillsammans med folk från en rad kommuner i södra Sverige samt två landshövdingar åkte man rakt in i krigets Ukraina och staden Lviv. Syftet var ett: Att lära sig av verkligheten.
– Hur gör man, hur tänker man? Frågorna går inte att besvara utan att på riktigt få se det. Det var därför vi åkte.
Och svaret som Olof och övriga representanter fick var en smärre chock.
– När ryssarna invaderade 2022 så blev Ukraina tagna på sängen. Trots att man levt under stort hot i åtta år. Och om de är överraskades – hur överraskade skulle inte bli vi?
Torget i Lviv med de soldater som begravdes under dagen. Foto: Privat
För det är just detta det handlar om. Att lära och se. Hur klarar vi oss när energiförsörjningen är utslagen? Vad händer om vi inte får rent vatten? Och hur ska samhället fungera om konflikten blir långvarig? Kör brevbäraren sin vanliga runda? Hur skapar man något som inte är kaos?
– Flyglarmen går såklart ofta i hela Ukraina, men under våra dagar var det lugnt, berättar Olof som hade både skyddsväst och hjälm, som han dock aldrig behövde använda.
– Alla ukrainare har en app där varenda hot uppdateras. Larmen syns från hela landet och om det är en robotattack så finns det bara en sak att göra: Spring till skyddsrummen.
Delegationen från en mängd kommuner i södra Sverige som besökte Lviv. Foto: Privat
Det gruppen fick lära sig ska man nu ta med sig hem till sina städer. För Olofs del handlar det bland annat om att inse att det onormala blir det normala.
– Kriget är liksom grundläget. Folk jobbar, fikar och äter, sen går de iväg och jobbar åt Ukrainas krigsmaskin eller är volontärer på ett eller annat sätt. Så ser det, dag ut och dag in.
Men trots kriget, dödandet och förstörelsen så menar Olof att man har lyckats undvika kaos, vilket är en av de viktigas iakttagelserna från resan.
– Det här är frågor och kunskap som jag tar med mig hem till Ljungby. Tänk om? Och fundera det är i Danmark där USA vill ta deras land, och hur blir det om Putin vill ta Gotland…?
Stadshuset källare är förstärkta. Foto: Privat
Olof Björkmarker, ansvarig för beredskapsfrågor i Ljungby. Foto: Per Brolléus