Av Per Brolléus
– Det finns en plan hur vi alla ska göra om det händer något. Och vet man vard man ska göra så skapar det tryhhet.
En av Kungshögsskolans rektorer, Petra Skogsborn, om att kunskap är det viktigaste just nu.
– Vi har elever som tror mer på det som sägs på TikTok än på svensk lagstiftning.
På Kungshögsskolan rör sig under onsdagen fler vuxna ute bland eleverna och polisen finns på plats för att gemensamt skapa en enda sak: Trygghet.
– Det är det som är allra viktigast idag, säger rektorn Petra Skogsborn. Och jag tycker att vi har lyckats bra. Oron är, trots det inträffade, inte jättestor.
För att skapa trygghet så menar Petra Skogsborn att kunskap är det viktigaste. Därför har man under onsdagen informerat alla lärare om hur och vad man ska ta upp med sina klasser.
– Vi har utbildats i PDV, pågående dödligt våld, och idag har lärare och elever pratat om just detta. Vet man vad man ska göra så skapar det trygghet.
Kungshögsskolan Ljungby. Foto: Per Brolléus
På Kungshögsskolan och alla andra skolor i kommunen har man övat i PDV, men dock enbart med lärarna.
– Det finns en trepunktslista som våra elever känner till sedan tidigare, men som vi har uppdaterat idag. Tre punkter som alla ska kunna.
Punktlistan som rektorn hänvisar till är teoretiskt så enkel den kan vara. Fly, gömma sig, slåss för sitt liv.
– Sen är verklighet och teori två helt olika saker. Men vet man så ger det trygghet, påpekar Petra Skogsborn.
Skolsköterska, kuratorer och lärare har fått tydliga order om att röra sig mer bland eleverna idag. Men även polisen finns på plats vid såväl Kungshögsskolan som utanför andra skolor i kommunen.
– Det är en viktig del i vårt trygghetsskapande arbete, menar polisens talesperson Staffan Käll. Vi har även en dialog med kommunerna om det är något särskilt vi behöver tänka på. Men det finns absolut ingen ökad hotbild.
Tre steg att agera efter. Det tredje steget för eleverna på Kungshögsskolan är att slåss för sitt liv. Foto: MSB
Ett helt annat hot är desinformation. För rektor Petra Skogsborn är detta en väldigt viktig punkt att lyfta idag, liksom alla andra dagar.
– Vi har elever som tror mer på vad som sägs på TikTok än vad som är svensk lagstiftning. Jag pratar ofta med elever om detta, säger rektorn med en suck. Lärarna har idag uppmanat eleverna att vara ännu mer källkritiska till det som de ser och hör på sociala medier.