NYHETER 2024-05-18 KL. 06:00

Sjörövarlekplatsen invigd "Piratskeppet är bäst"

Av Magnus Blom

Under fredagsmorgonen invigdes den senaste utemiljön i Ljungby – Ekebackens Sjörövarplats, som gästades av Klöverängens förskola som hade äran att ta lekplatsen i bruk.

Sjörövarlekplatsen invigd
Tekniska nämndens ordförande Lars-Ove Johansson invigningspratade, barnen väntade på att han skulle bli färdig... Foto: Magnus Blom

– Det är den tredje lekplatsen som vi gjort lite mer attraktiv på senare tid. De andra två ligger i Järnvägsparken och Brunnsparken, sade tekniska nämndens ordförande Lars-Ove Johansson och tillade:

– Det blev väldigt bra och vi är nöjda.

Framöver finns det nya projekt på gång.

– Vi ska bygga en lekplats i Dörarp och även en i Angelstad. De blir lite mindre i storlek men det behövs på landsbygden och kommer att ske senare under året. Sedan kikar vi även på att bygga i Annelundsområdet, avslöjade Lars-Ove.

Den nya lekplatsen innefattar:

- Ett stort sjörövarskepp

- En karusell

- En hängmatta

- Gungor

- Studsmatta integrerad i marken

- Gummiasfalt med 3D-figurer

- Mini-lek för de allra minsta

- Konstgräskulle

Himla nöjda barn på Ekebackens nya lekplats. Foto: Magnus Blom

Det förstås tagit sin tid att bli färdiga med projektet, där kostnaden hamnar mellan 1,5-1,8 miljoner kronor,

– Planeringen började för tre år sedan. När det gäller bygget, där vi behövde tillstånd från länsstyrelsen innan vi kunde sätta igång, har vi hållit på i nästan ett år och slutresultatet blev lyckat. Det blev jättefint och vi är stolta över det vi åstadkommit, sade parkchefen Mattias Thuen.

Under invigningen fick även Klöverängens förskola och gruppen Örnarna, som bestod av 16 entusiastiska barn, gå på en gemensam skattjakt. I skogen hittade de en skattkista som sedan öppnades med en nyckel som var gömd vid masten på piratskeppet.

Kommunens (lek)parkschef Mattias Thuen testade Sjörövarborgen. Foto: Magnus Blom

Innehållet? Festis, godis och chokladpengar till barnens stora glädje.

– Vi har följt projektet under lång tid då vi promenerat förbi här. Nu är den äntligen klar och det är en fantastisk lekplats som barnen uppskattar, vilket syns på glädjen hos dem. Vi har fem minuters gångväg hit och här kommer vi att leka och ha kul tillsammans många gånger framöver, sade Anna Laub, en av förskolelärarna på Klöverängen.

Barnens favoriter?

– Piratskeppet är bäst, men de andra sakerna är också bra, sade barnen unisont.

Anna Laub på förskolan en bit från lekplatsen lovordade den nya satsningen. Foto: Magnus Blom