NYHETER 2023-03-09 KL. 12:00

Småländsk kaviar i ny spännande studie

Av Jenica Paulsson

Tre lärosäten, en skånsk vingård och en småländsk producent av svart sibirisk kaviar har fått sex miljoner kronor av statliga forskningsrådet Formas. Tillsammans ska de ta reda på hur och varför just vita och mousserande viner och svart kaviar går så bra ihop.

Småländsk kaviar i ny spännande studie

Att viss mat passar extra bra ihop med vissa drycker kan nog de flesta hålla med om. Ett glas mjölk till pannkakorna eller ett glas rött till en grillad oxfilé är givet men varför är det så att just dessa smaker passar ihop?

Den sensoriska upplevelsen spelar en viktig roll för vad vi väljer att äta och dricka. Tidigare forskning har visat att mat och dryck i olika kombinationer kan optimeras för att skapa nya attraktiva smakupplevelser.

Nu ska sju forskare tillsammans med en skånsk vingård och den småländska kaviarproducenten Arctic Roe of Scandinavia studera svenska lokalproducerade smakkombinationer under tre år.
– Första året kommer vi främst att analysera varje produkt för sig och trimma in våra analysinstrument. Nästa steg blir kombinationer av vin och kaviar. Då kommer vi även att engagera sommelierer och vinmakare, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad och som kommer att leda studien.

Målsättningen är att under de kommande tre åren ta fram metoder för att kunna förutsäga attraktiva kombinationer.