NYHETER 2023-11-23 KL. 11:27

Tar fogden till hjälp för att rädda arvegodset

Av Joakim Ormsmarck

En kvinna som tidigare varit bosatt i en mindre by utanför Ljungby tar nu Kronofogen till hjälp för att få tillbaka sina ägodelar. Bakom begäran om hjälp ligger en längre tvist med kvinnans tidigare sambo som trots påstötningar inte släppt in kvinnan så att hon kan få med sig sina och hennes barns tillhörigheter.

Tar fogden till hjälp för att rädda arvegodset
Foto: Pressbild

Mannen äger fastigheten sedan fem år tillbaka tillsammans med sin mor. För sin trygghet tecknade kvinnan därför ett hyresavtal med modern för ett antal år sedan då hon själv studerat på annan ort. Avtalet är inte uppsagt men modern bor sedan en tid tillbaka inte längre i fastigheten och har inte tillgång till den.

Redan i september polisanmälde kvinnan sin före detta sambo efter att hon fått vetskap om att mannen ska ha skänkt delar av hennes bohag till en lokal loppis i en närliggande by.

Trots att kvinnan försökt få kontakt med såväl mannen som loppisen har ägodelarna inte kommit till rätta och nu ställer kvinnan hoppet till att Kronofogden med ett snabbt beslut ska kunna hjälpa henne.

I sin anmälan beskriver kronobergaren hur extremt rädd hon är att mannen kommer att kasta ägodelar, såväl smycken och leksaker som arvegods från flera generationer.

Fakta handräckning via Kronofogden

Den som vill få tillbaka eller ta bort egendom, kan vända dig till Kronofogden. Du kan välja att ansöka om vanlig eller särskild handräckning för att få ditt krav fastställt. Den du har ett krav mot får samtidigt möjlighet att svara och ta ställning till kravet.

Du kan exempelvis ansöka om handräckning om du anser att en person eller företag ska lämna tillbaka egendom, till exempel kläder, möbler eller elektronik. Eller om du vill att personen eller företaget tar bort egendom, till exempel en bil.