NYHETER 2025-03-27 KL. 06:00

Tjejernas överraskande seger – får nu hjälp av Ikea

Av Per Brolléus

– Vi visste inte vad vi ville göra och vi kunde inte sy.
När Hilda Nilsbeck och Mailee Orosz skulle starta sitt UF-företag hade de varken planer eller kunskap – nu har de vunnit UF-tävlingen i Kronobergs län och fått ett skapligt stort företag som mentor.
– Det är Ikea. Och det känns bara så sjukt kul.

Tjejernas överraskande seger – får nu hjälp av Ikea
Hilda Nilsbeck har det vinnande UF-företaget Beauty Bag tillsammans med Mailee Orosz. Foto: Per Brolléus

När det var dags för finalen för unga företagare i länet, UF, så var Mailee och Hilda från Ljungby smått chockade över att de hade kommit så långt. Förstapriset i tävlingen är att Ikea går in och stöttar som en slags mentor samt utbildar de unga företagarna. Och vinnaren blev Beauty Bag UF från Sunnerbogymnasiet, det vill säga Mailee Orosz och Hilda Nilsbecks företag som gör necessärer av återvunnet material.

– Så galet otippat. Men vi hade förberett oss väldigt bra och vi kom med massor av energi till finalen, säger Mailee.

– Ikea ville att vinnarna skulle ha alla delar som de ser som extra viktiga. Det socialt hållbara, det ekologiska och det ekonomiska, påpekar Hilda.

– Och nu är Ikea med och stöttar oss med bland annat produktutveckling. Det är helt galet kul.

Hilda och Mailee läser båda på programmet som handlar om försäljning och service på Sunnerbogymnasiet. När klasskompisarna en efter en kom med sina UF-idéer så hade de två 18-åringarna ingen aning om vad de skulle göra.

– Vi ville göra något kreativt, inte bara sälja vidare något som någon annan gjort, berättar Hilda.

UF-vinnarna Beauty Bag. Foto: Per Brolléus

Ingen av de två entreprenörerna kunde sy. Ändå valde de att börja tillverka necessärer av återvunnet tyg. Varför?

– Bra fråga, skrattar tjejerna.

– Vi tänkte att det får vi väl lära oss då, säger Hilda och tog in en konsult i bolaget.

– Min farmor. Hon har lärt oss allt, Inga-Lill. Inte minst att klippa rakt och att nåla ordentligt, vi var lite slarviga i början.

Med hjälp av ytterligare några äldre personer så rullade verksamheten igång. Påulmarknader, mässor och via sociala medier har man sålt en väldig massa necessärer och hårtofsar.

– En influencer valde att lyfta fram våra produkter och då satte det verkligen fart, berättar Mailee samtidigt som hon konstaterar att det är tufft att vara producerande egenföretagare och samtidigt klara sista delen av skolan innan det är studentfirande i juni.

Förutom att sy på kvällar och helger så finns det en stor utmaning i deras företagsidé: Att hitta material.

– Tyg går ganska lätt att hitta. Får mycket från folk och köper på loppisar. Men dragkedjorna är svårare att hitta och alldeles för dyra att köpa nya. Nu länsar vi allt som har en dragkedja i sig och tar gärna emot om någon har sådana liggandes hemma.

Just nu är både Mailee och Hilda ute på praktik. Hilda håller till på Sawadeekha där de har en egen plats för försäljning av sina necessärer och hårtofsar.

Necessärer och hårtofsar av återvunnet material. Foto: Per Brolléus