NYHETER 2024-06-08 KL. 06:00

Två män i guldhärvan är internationellt efterlysta

Av Per Brolléus

Guldhärvan där flera hundra privatpersoner sålt smycken, silver och guld till män som varit på en jätteturné i södra Sverige växer. I maj häktades en ung man och nu har ytterligare två män häktats, men båda dessa befinner sig utomlands och är därför internationellt efterlysta.

Två män i guldhärvan är internationellt efterlysta
Foto: Adobe

Det var i april som turnén med bedragarna gick till hotell på många orter i Halland, Småland, Skåne, Blekinge, Östergötland och Västra Götaland genomfördes. Polisanmälningarna började hagla in cirka en vecka efter att de lämnat en stad och där tagit emot guld och silver från många personer.

- De var oerhört trevliga och garanterade betalning inom några dagar, berättade en av de lurade för några veckor sedan. Kvinnan var lurad på smycken värda mindre än tusen kronor, men polisanmälningar har kommit in från personer som lurats på upp mot 50 000 kronor.

Åklagaren Jakob Holmberg säger till Sveriges Radio att de två nu efterlysta och häktade männen är identifierade som de som varit på plats och tagit emot folks guld och silver.

- De brukar väl till slut trilla in, det är väl en tidsfråga gissar jag, säger den Skövdebaserade åklagaren till Sveriges Radio Ekot.

Den man som häktades i maj är fortfarande misstänkt för inblandning i guldhärvan, men har försatts på fri fot. De nu efterlysta männen har bland annat varit på plats och lurat folk i Ljungby, Laholm, Halmstad, Ängelholm och Alvesta.