NYHETER 2024-06-10 KL. 00:38

Valdeltagandet i Ljungby rekordlågt

Av Per Brolléus

Valdeltagandet i Ljungby rekordlågt
Foto: Joakim S Ormsmarck och Per Brolléus

Som Ljungby röstar röstar Sverige, var en slogan som Aftonbladet myntade för drygt 50 år sedan. Den stämde på 70- och 80-talet, men är inte riktigt sann idag.

När det gäller EU-valet så är det en sak som sticker ut – valdeltagandet. Enligt de första preliminära siffrorna så sjunker valdeltagandet i år jämfört med 2019 då 53% av Ljungbyborna röstade. Nu pekar det mot ett valdeltagande på långt under 50%. När alla valdistrikt i Ljungby var räknade var valdeltagandet nere på 47,3%. Nu kommer siffran troligtvis öka en aning eftersom sent lagda förtidsröster på andra orter inte finns inräknade. Men valdeltagandet kommer definitivt inte att överstiga 48%.

2014 röstade 47,88% av de röstberättigade Ljungbyborna. Bara en gång i historien har valdeltagandet varit lägre än det pekar mot i år, det var 2009 då bara drygt 39% gick och röstade.

Största parti blev Socialdemokraterna som fick 24,6%, snarlikt det man fick på riksnivå. Sverigedemokraterna blev näst största parti (20,6%), men tappade även i Ljungby jämfört med förra EU-valet. Moderaterna gick däremot framåt till 18,2% vilket är en ökning med nästan 3 procentenheter.

Vänstern ökade lika mycket som Moderaterna, men är det parti som procentuellt ökat sina väljare klart mest från 4,5 till 7,4%. Liberalerna har det tungt i Ljungbypolitiken, vilket kanske avspeglar sig i EU-valet. Visserligen ökade man rösterna, men man stannar på låga 2,1%.

Miljöpartiet, som var rikssiffrornas stora vinnare, ökade även i Ljungby, från 7,5% 2019 till 8,3% nu. Centern och Kristdemokraterna gör mycket svaga val. C stannade på 8,0% och Kristdemokraterna tappade allra mest av alla partier i Ljungby. Gick från 12,2% till 8,2%.

Sammanfattar det hela så kan man säga enligt följande:

Största parti: Socialdemokraterna

Största tappet: Kristdemokraterna

Störst ökning: Vänsterpartiet

Störst besvikelse: Det låga valdeltagandet