Av Per Brolléus
Han är totalt dedikerad till det han gör. Christian Hallberg, eller som folk säger: Christian på Gästgivarn. I 13 år har han lagt energin på att skapa ett vardagsrum i den tvåhundraåriga Gästgivaregården mitt i Ljungby där det enligt honom själv ska serveras husmanskost av absolut toppklass. Och han ska lägga lika mycket energi i 13 år till, sen blir det Grekland.
Känns som om Christian är vaken 24 timmar om dygnet, att han växlar mellan kockrocken och en mer ”affärsmässig” stass och precis alltid är redo att utveckla eller förfina något. Det kan röra mat, affärsrelationer eller något helt annat. Det är som om karln dyker in i det han har framför sig med tusentals hästkrafter och kommer upp med ett leende – trots att han studsat i botten eller hamnat i labyrint av problem att lösa. Han lyckas ändå.
Och det är den energin som det här reportaget handlar om – energi som vi begränsar till 13 år bakåt och 13 år framåt, för det är så upplägget är.
– Ja, jag har en tydlig plan på det jag gör och parallellt med den har jag idéer som jag inte kan låta bli att utforska, säger krögare Christian. Men, det är riktningen som är viktigare än hastigheten.
Han förklarar det där sista, det med riktningen, att det handlar om drömmar som på intet vis är högtflygande utan som faktiskt ska kunna bli verklighet. Just nu, parallellt med Gästgivaregården, så är det ett hotellprojekt som hägrar.
– Jag har hela idén klar. Jag vet hur det ska vara, hur det ska skötas och vad det ska täcka för behov. Det jag nu söker är ett partnerskap i fastighetsbranschen, någon med muskler att kunna satsa.
Och det är i Ljungby han vill bygga ett nytt hotell. Kanske inte mitt i stan…
– Nej, jag avslöjar inte hela planen här, men den är oerhört väl genomarbetad. Varje vecka får den ett antal timmars utveckling och förfining när jag är ute och tränar.
– Jag vill vara motorn i hotellplanerna och samtidigt vara en del i att utveckla Ljungby. Det är så viktigt för så många att vi vågar satsa, att vi har en plan och vi hjälps åt att driva på.
Löpningen är liksom själva verkstaden för Christian. Här har många planer lagts upp – inte minst om framtiden, som ju är 13 år lång. Men vad händer sedan?
– Ska jag berätta det?
Christian funderar och kommer ganska snabbt fram till ett slags ”kör”.
– Då blir nånting som också har med hotell att göra. Men i Grekland.
Grekland? Varför?
– Vi har åkt på semester varenda år till Rhodos. Det är vår ö, även om vissa familjemedlemmar tycker att vi borde se något annat här i världen. Men för mig är det paradiset. Och här vill jag på något sätt finnas med i ett hotell med en bra restaurang det när jag är klar med livet som krögare och hotellchef i Ljungby.
– Kanske bara som coach eller som drivmedel åt någon annan.
Apropå någon annan. Även om idéerna, maten, affärsrelationerna och löparrundorna är viktiga för Christian så är det ändå något annat som är nummer 1.
– Min fru. Marielle. Det är vi som gjort det vi gjort och kommer göra det vi ska göra. Förutom partner och livskamrat så är hon, tillsammans med våra underbara döttrar, min diesel, min energipåfyllare. De är pusselbiten som gör allt komplett, från Gästgivaregården till den där drömmen i Grekland om 13 år.
Han ser så där oerhört njutande ut när han pratar om framtiden, utan att ge minsta sken av att nuläget skulle vara någonting annat än väldigt väldigt bra.
Foto: Per Brolléus
Men det där skimret är då, nu är nu. Och ”nu” för Christian innebär i nuläget att utveckla vardagskvällarna på Gästagivaregården.
– Luncherna går ju fantastiskt bra. Vi har en väldigt stor kundkrets som verkligen uppskattar vår husmanskost med ganska mycket finess som jag hämtar från världseliten av kockar. Och det är en liknande satsning som vi nu gör på kvällarna.
Christian marknadsför gärna restaurangen som ett vardagsrum som ändå inte är hemma.
– Men det är den där hemmakänslan jag ändå vill åt. Jag vill bryta mönster och vill erbjuda ett annat alternativ till det som finns i Ljungby kvällstid idag, Lunch i husmanskostfacket, som jag ju är i, funkar bra att äta ”ute”. Nu ska mönstret brytas och man ska kunna boka bord för sju-åtta personer och komma hit för en liknande meny.
Så planen är klar och får då följande utseende: Kvällssatsning på Gästgivaregården, ett hotell i Ljungby – och sen om 13 år är det Grekland som gäller.
Foto: Privat