SPORT 2024-04-13 KL. 09:00

Åström ska leda LIF till serieseger: ”Vi har ett bra lag”

Av Magnus Blom

Förra säsongen resulterade i en fjärdeplats för Ljungby IF.
Tanken är att det ska gå ännu bättre den här säsongen tillsammans med nye tränaren Martin Åström.

Åström ska leda LIF till serieseger: ”Vi har ett bra lag”
Lagkapten Max Nyberg, rutinerade Ivan Ndiike och nye tränaren Martin Åström. Foto: Magnus Blom

– Det är mycket som ska stämma för att vinna en serie, men helt klart har vi kapacitet för att slåss om seriesegern, säger den 41-åringe sjukgymnasten som närmast kommer från två säsonger med Älmhults IF i division 3.

Där blev facit en tredje och femteplats. Martin hade också ett kontrakt för ett tredje år, men ÄIF valde att säga upp det och därmed blev det ingen fortsättning.

– Det är som det är. Tanken var att inte träna något lag, men så hörde LIF av sig och presenterade ett bra upplägg som jag gillade. Och efter lite funderande tackade jag ja.

Vad gillade du med upplägget?

– Helheten. Vi har en stark ledarstab runt A-laget och även hela organisationen i föreningen är stark. Det kändes rätt, helt enkelt.

Martin, som tränat moderklubben Virestads IF i två olika sejourer, har även varit ungdomstränare i ÄIF.

– Sedan är jag också en av tre kaptener för Smålands 2009-gäng som är ett roligt uppdrag.

Tränarna Dragan Culibrc

41-åringen har fått en flygande start i sin nya omgivning med seger i Årydscupen i Växjö och obesegrade i träningsmatcherna under försäsongen.

– Vi har gjort en del mål framåt men det har även sett stabilt ut bakåt. Men det finns alltid små detaljer att slipa på.

Hur kommer grundsystemet att se ut?

– 4–1–4–1. Vi har material för det och det kommer att bli ett offensivt LIF där vi satsar på att erövra bollen tidigt med hög press.

När det gäller spelartruppen har det hänt en del sedan säsongen drog igång då trion Isaac Cederlund, Armend Isufi och Teodor Dobrijevic har lämnat klubben av olika anledningar.

– Isaac är borta hela säsongen med en kors-och meniskskada. Armend saknas av familjeskäl och Teodor valde nyligen att gå till IFK Hässleholm. I mitt tycke ett sent besked två veckor innan seriestart, men vi önskar honom lycka till.

Hur påverkar det truppen?

– Vi har gått från 22 utespelare till 19 och det är förstås inte optimalt då vi ska spela tvåmål på träningarna. Vi kommer att lyfta upp egna juniorer i första hand, men vi har krokar ute om det skulle dyka upp något intressant.

Några som kan få sitt genombrott i år?

– Sven Holst och Titus Höyer kan ta ytterligare steg. Sedan ska det bli kul att se vad ungdomarna Ben Antonsson, Yazan Alalwan, Elliot Holgersson och Jakob Rosholm kan uträtta. De har fått visa upp under försäsongen och gjort bra ifrån sig.

LIFs målvaktstrio Hugo Ohlsson-Rodriguez, Nshan Mirzoyan och Tristan Schmidt. Foto: Magnus Blom

Vad har ni för målsättning?

– Det är att kämpa om seriesegern. Vi har ett bra lag men det är mycket som ska klaffa under vägen. Inte minst gäller det att slippa långtidsskador.

Vilka ser du som er främsta utmanare?

– Lite för dålig på de andra lagen då det är många nya bekantskaper. Men Smålandsstenar har vi mött (3–3) och det var ett fysiskt lag. Gnosjö kan också vara tänkbara.

Hur ska det bli att möta Lagan i ett hett derby?

– Kul, förstås. Derbymatcherna lever ju sitt eget liv där tabellplaceringar spelar mindre roll och det är mycket folk på läktarna.

LIF har en trogen supporterskara som följer laget och mycket pekar på att det kan bli en intressant säsong.

– Vi ska bjuda på offensiv och underhållande fotboll och vi är taggade inför säsongen, slutar Martin Åström, som kan vara kaptenen på LIF-skutan som leder klubben tillbaka till division 3.

Det låter väl spännande?

Hemmaarena: Lagavallen.

Fjolårsplacering: Fyra i division 4 Småland Sydvästra med 36 poäng.

Tränare: Martin Åström, första säsongen.

Övriga ledare: Dragan Culibrk, assisterande tränare, Niclas Franksson, assisterande tränare, Linus Rosholm, målvaktstränare, Patrik E Perslow och Pelle Rosholm, lagledare, Morgan Jonsson, materialare, Eduard Ferenczik, allt-i-allo, Gustav Krafth, sportchef.

Nyförvärv: Hugo Ohlsson Rodriguez, mv, Öster U-lag, Oliver Fredriksson, b, Torpa, Rikard Szaz, b, Lagan, Emil Johannesson, mf, Älmhult, Albin Åkesson, f, Hamneda.

Spelarförluster: Elias Gunnarsson, mv, Västboås, Teodor Dobrijevic, b, IFK Hässleholm.

Målsättning: Vara med och slåss om seriesegern.

Seriefavorit: LIF tillsammans med Smålandsstenar och Gnosjö.

Resultat i träningsmatcherna: Värnamo Södra FF 3–0 (h), Alvesta GoIF 4–0 (h), Smålandsstenar GoIF 3–3 (h), Aneby SK 4–1 (h), Bromölla 2–0 (b), 7/4 Rydaholm 4-0 (b i Toyota cup).

Premiärmotståndare: 14/4 Hallby (b)

Så här spelar LIF:

14/4 14.30 Hallby (b)

19/4 19.00 Västboås (h)

27/4 13.00 Råslätt (h)

3/5 19.00 Gnosjö (b)

8/5 19.15 Hovslätt (h)

16/5 19.00 Värnamo Södra (b)

24/5 19.00 Bredaryd Lanna (h)

31/5 19.00 Lagan (b)

7/6 19.00 Kulltorp (h)

15/6 13.00 Bankeryd (b)

19/6 19.15 Smålandsstenar (h)

24/6 19.00 Hallby (h)

28/6 19.00 Västboås (b)

9/8 19.00 Råslätt (b)

16/8 19.00 Gnosjö (h)

24/8 13.00 Hovslätt (b)

31/8 13.00 Värnamo Södra (h)

7/9 13.00 Bredaryd Lanna (b)

14/9 15.00 Lagan (h)

22/9 13.00 Kulltorp (b)

28/9 13.00 Bankeryd (h)

5/10 13.00 Smålandsstenar (b)